La ce riscuri sunt expuse persoanele care locuiesc în apropierea unui aeroport

Publicat: 14 ian. 2025, 11:03, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
La ce riscuri sunt expuse persoanele care locuiesc în apropierea unui aeroport

Un recent studiu demonstrează că persoanele care locuiesc în apropierea unui aeroport sunt expuse unor riscuri majore: hipertensiune arterială, infarct și accident vascular cerebral.

Cercetătorii de la University College London au examinat datele furnizate de investigațiile imagistice cardiace, aparținând unui număr de 3.635 de persoane, care locuiesc în apropierea a patru aeroporturi principale din Anglia.

Astfel, ei au comparat imagistic inimile celor care locuiau în zonele în care zgomotul avioanelor era cel mai puternic cu inimile persoanelor care își aveau domiciliul în zone mai puțin expuse acestui stres fonic.

Rezultatele au indicat că, acolo unde sunetele erau foarte puternice, peste nivelurile recomandate, mușchiul inimii era mai rigid și îngroșat, făcându-l mai puțin eficient să pompeze sângele vital pentru toate organele. Efectele s-au dovedit mai accentuate în timpul nopții, se pare că din cauza perturbării somnului.

Un risc dublu sau chiar de patru ori mai mare

Conform analizelor, aceste modificări la nivelul inimii măresc riscul unor evenimente cardiace periculoase, cum ar fi infarctul miocardic, hipertensiunea, aritmiile grave sau accidentul vascular cerebral de două până la de patru ori.

Dr. Gaby Captur, cardiolog și autorul principal al acestui studiu, spune că „zgomotul din jurul nostru poate provoca eliberarea de cortizol, hormonul stresului, și poate duce la supraactivarea sistemului nervos simpatic, determinând o creștere a tensiunii arteriale, constricția sau dilatarea arterelor…”.

„Studiul nostru este observațional, așa că nu putem spune cu certitudine că nivelurile ridicate de zgomot al avioanelor au cauzat aceste diferențe în structura și funcția cardiacă”.

„Cu toate acestea, descoperirile noastre se adaugă unui număr tot mai mare de dovezi care arată că aceste zgomote dăunează sănătății noastre, în general, și sănătății inimii, în special”, subliniază dr. Captur.

Asta înseamnă că trebuie ținut seama de implicarea zgomotului puternic în sănătate cardiacă și că ar trebui să eliminăm ceilalți factori despre care avem certitudinea că afectează inima: alimentația dezechilibrată, sedentarismul, fumatul și abuzul de alcool.