La Colegiul Național „Al I Cuza” din Galați, operele lui Slavici, Caragiale, Rebreanu, studiate de elevi prin teatru și „AI”

Publicat: 09 oct. 2024, 23:14, de Sorin Costea, în Educație , ? cititori
La Colegiul Național „Al I Cuza” din Galați, operele lui Slavici, Caragiale, Rebreanu, studiate de elevi prin teatru și „AI”
La Colegiul Național „Al. I. Cuza” din Galați a fost lansat un proiect de predare interdisciplinară la orele de literatură română

La Colegiul Național „Al I Cuza” din Galați a fost lansat un proiect de predare interdisciplinară la orele de literatură română prin care se intenționează creșterea interesului elevilor pentru operele unor autori importanți din literatura română, creații literare care tinerilor li se par prea puțin atractive.

Potrivit specialiștilor în educație, succesul în activitatea tinerilor este facilitat dacă aceştia pot să coreleze interdisciplinar informaţiile predate la lecţii, iar în aceste condiții eficientizarea strategiilor de predare-învățare-evaluare poate crește motivația elevilor.

Profesorii din cadrul Colegiul Național „Al I Cuza” din Galați implementează în acest an școlar proiectul interdisciplinar „script-R”, o modalitate extracurriculară de exersare a competenței de „sensibilizare și exprimare culturală” a elevilor din ciclul liceal, la disciplina „Limba și literatura română”, în parteneriat cu mai multe instituții importante din Galați, printre care se află și Teatrul Dramatic „Fani Tardini”.

Proiectul implementat de Colegiul Național „Al. I. Cuza” din Galați vizează studierea  „autorilor canonici”

Proiectul este implementat în special la studierea operelor „autorilor canonici”, cu precizarea că „autor canonic este acel autor care este inclus în lista autorilor care trebuiesc parcurși în vederea pregătirii elevului pentru Bacalaureat”, printre autorii canonici aflându-se Mihail Eminescu, Liviu Rebreanu, Tudor Arghezi, Nichita Stănescu, Ioan Slavici, Ion Luca Caragiale, Marin Preda, etc.

Acest proiect are drept scop studiul interdisciplinar al literaturii, prin raportarea unor texte literare ale unor autori canonici (Slavici, Caragiale, Rebreanu, Călinescu), pe care mulți le consideră anacronice și greu accesibile elevilor de azi, la elemente atractive de psihologie, biologie, dezvoltare personală, teatru și AI”, a precizat directoarea colegiului, prof Pamfilia Dumitrașcu, despre obiectivele urmărite prin implementarea „script-R”.

Lansarea proiectului a avut loc în prezezența directorului Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, actorul Florin Toma și a prof. psih. Diana Diamanta Bulai, director al Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Galați, care susține dezvoltarea proiectelor interdisciplinare.

La Colegiul Național „Al. I. Cuza” din Galați a fost lansat un proiect de predare interdisciplinară la orele de literatură română

Proiect de predare interdisciplinară la orele de literatură română. Foto: Sorin Costea

Cu prilejul lansării proiectului, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Galați a fost gazda primului workshop de dezvoltare personală, cu tema „Temperamente și caractere”, susținut de psihologii Raluca Dolea, Silvia Banea, Violeta Mușunoiu-Hoton, Roxana Marian, Dona Plăcintă și Maria Gaiu. În cadrul workshop-ului „Temperamente și caractere” echipa de psihologi le-a propus liceenilor de la Colegiul „Cuza” realizarea mai multor exerciții de autocunoaștere.