La compania Armatei, Romtehnica, nu se simte inflația! Majorări salariale consistente în 2023
Cabinetul Ciucă aprobă bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2023 al Companiei Naționale „Romtehnica” – S.A., aflată în coordonarea Ministerului Apărării Naționale.
Salariile medii de la compania Romtehnica vor crește în acest an cu aproape 18%, de la 7.700 de lei la 9.028 de lei, conform anexei la proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului pe 2023. Societatea are 86 de angajați. Profitul net pe 2023 este estimat la 13,1 milioane de lei, de aproape 8 peste cel din 2022, de 1,6 milioane de lei.
Practic, angajații de la Romtehnica sunt puși la adăpostul creșterilor de preț din acest 2022. Dacă la început, aceasta a fost în jur de 15%, se preconizează că spre finele anului să ajungă la o singură cifră, ceea ce înseamnă că venitul real al angajaților de la compania Armatei să fie pe plus.
Cu ce se ocupă Romtehnica
Compania Națională „Romtehnica” – S.A. aflată în coordonarea Ministerului Apărării Naționale, a fost înființată prin Hotărârea Guvernului nr. 738 din 26.06.2001 privind înființarea Companiei Naționale „Romtehnica” – S.A. prin reorganizarea Regiei Autonome „Romtehnica” București, are ca obiect principal de activitate achiziția produselor, echipamentelor, instalațiilor, pieselor de schimb și materialelor de tehnică militară, tehnologiilor, asistenței tehnice și serviciilor în domeniul tehnicii militare, precum și alte operațiuni de comerț interior și exterior. În scopul îndeplinirii obiectului de activitate, acționează, în principal, ca mandatar, comisionar sau reprezentant al unor entități publice sau private.
Estimări pentru 2023
În bugetul de venituri și cheltuieli al Companiei Naționale „Romtehnica” – S.A, pentru anul 2023 sau prevăzut venituri din exploatare și venituri totale, estimate în baza datelor prevăzute în contractele aflate în derulare sau în stadiu de negociere, luând în calcul prognozele privind evoluția cursului valutar și ținând seama de contextul economic și politic internațional.
Se estimează că veniturile totale se vor situa în 2023 la o valoare superioară celei aprobate pentru anii anteriori prin bugetul de venituri și cheltuieli, însă la o valoare inferioară celor efectiv realizate în anul 2022.
Veniturile de exploatare preconizate pentru anul 2023 vor avea un nivel superior celor pe care Compania le înregistrează în mod curent, an de an, dar nu se vor ridica la nivelul realizat în anul 2022.
O parte semnificativă din livrările realizate conform contractelor semnate de Companie în anul 2022 au avut loc până la data de 31.12.2022, iar rezultatul acestora se reflectă în indicatorii de performanță obținuți la finalul anului 2022, însă valori importante ale livrărilor intracomunitare/exporturilor vor continua să se înregistreze și în anul 2023. Cu toate acestea, veniturile obținute conjunctural în acest an nu se vor situa la valoarea din anul anterior.
Diminuarea considerabilă a stocului de bunuri cu specific militar al Ministerului Apărării Naționale conduce la o diminuare a cantităților oferite de C.N. „Romtehnica” – S.A. pe piața externă, ceea ce determină ca demersul Companiei de extindere a portofoliului de clienți și de creștere a cifrei de afaceri din vânzări la extern să fie unul dificil.
Veniturile financiare sunt estimate pe baza prognozei privind evoluția în anul 2023 a cursului de schimb al monedei naționale în raport de valutele în care se derulează activitățile Companiei. Aceste venituri sunt influențate de veniturile din diferențe de curs ca urmare a operațiunii de reevaluare a conturilor de creanțe și de datorii în valută.
Veniturile financiare ale Companiei sunt constituite în proporție de peste 98% din diferențele favorabile de curs rezultate ca urmare a evaluării la sfârșitul fiecărei luni a pozițiilor contabile de activ și de pasiv exprimate în valută, conform Ordinului ministrului
finanțelor publice nr. 1802/2014, pentru aprobarea Reglementărilor contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, cu modificările şi completările ulterioare.
Similar, cheltuielile financiare sunt reprezentate în proporție de peste 98% de diferențele
nefavorabile de curs valutar rezultate din aceeași operațiune obligatorie de evaluare conform legislației contabile și din închiderea operațiunilor în valută.
Se estimează că, în anul 2023, veniturile și cheltuielile financiare vor fi mai mici, avându-se în vedere că principalele valute utilizate de Companie pentru desfășurarea operațiunilor de comerț exterior nu vor mai avea fluctuații de curs atât de mari de la o lună la alta, așa cum s-a întâmplat în anul precedent.
Cheltuielile de exploatare aferente anului 2023 se vor situa la o valoare superioară celei aprobate pentru anul anterior. Acest tip de cheltuieli este în strânsă corelare cu volumul de activitate al Companiei în anul 2023, existând foarte multe operațiuni/activități și deplasări ale personalului în țară și în străinătate pentru realizarea contractelor. Alți factori care determină creșterea cheltuielilor de exploatare sunt creșterea generalizată a prețurilor bunurilor și serviciilor pe piața națională și ajustările efectuate la cheltuielile cu personalul, cu respectarea prevederilor Legii bugetului de stat pe anul 2023 nr. 368/2022.
Cheltuielile de exploatare vor fi acoperite în totalitate din veniturile ce se vor realiza în anul 2023, iar profitul brut al anului curent va fi superior nivelului pe care Compania îl obține anual în mod obișnuit.
Cheltuielile aferente contractului de mandat estimate pentru anul 2023 includ valoarea
remunerațiilor directorului general și ale membrilor Consiliului de Administrație și respectă
reglementările prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, aprobată cu modificări și completată prin Legea nr. 111/2016, cu modificările și completările ulterioare.
Repartiția profitului obținut de Companie în anul 2023 va fi efectuată conform Ordonanței
Guvernului nr. 64/2001 privind repartizarea profitului la societățile naționale, companiile naționale și societățile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum și la regiile autonome, aprobată cu modificări prin Legea nr. 769/2001, cu modificările și completările ulterioare.
Pentru anul 2023 nu s-au prevăzut plăți restante. Compania nu înregistrează nicio datorie față de bugetele locale sau bugetul de stat și de asemenea nu înregistrează plăți restante față de furnizori.
Finanțarea investițiilor pentru anul 2023 se va efectua din surse proprii, pe baza amortizării și a profitului.