La Complexul de Științele Naturii din Galați, expoziție de „pești arhaici”, care au trăit în urmă cu 35 de milioane de ani
La Galați va putea fi vizitată până în aprilie 2023 o expoziție interesantă, de pești fosili, care au trăit în urmă cu milioane de ani.
Este în egală măsură și o expoziție extrem de rară, fiind una dintre puținele colecții de acest gen din Europa, aflată în patrimoniul Muzeului de Științe Naturale de la Piatra Neamț.
Miercuri, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galați va avea loc vernisajul expoziției temporare „Pești din timpuri arhaice”, realizată în colaborare cu Complexul Muzeal Național Neamț – Muzeul de Științe Naturale Piatra Neamț, care deține în patrimoniul științific cea mai importantă colecție de pești fosili din România.
Vizitatorii au ocazia să vadă mai multe specii de pești repartizați în 30 de familii, care trăiau în urmă cu 35 de milioane de ani în Marea Paratethys, ce acoperea zona Munților Carpați în Oligocen, adică în a treia perioadă a Paleogenului, care a durat de acum 33,9 de milioane de ani, până acum 23 de milioane de ani.
Exponatele, unice în țară, au fost descoperite în munții din jurul orașului Piatra Neamț.
Aceste exemplare au atras atenția multor cercetători din străinătate, fiind comparabile cu specii similare din Iran, Caucaz, Polonia, Cehia, Elveţia, Germania și Franţa, demonstrând importanța si unicitatea deosebită a depozitelor fosilifere din aceste zone.
Potrivit specialiștilor, „speciile de pești sunt indicatori direcți, atât ai biodiversității vertebratelor, cât și ai reconstrucțiilor paleoecologice, iar extrapolarea datelor actuale privind structura faunei de pești fosili identificați în formațiunile oligocene din nordul Carpaților Orientali permite aprecieri și la nivel de climă, fiind tipică pentru zonele tropicale și subtropicale”.
Expoziția temporară „Pești din timpuri arhaice” va fi deschisă pentru public în perioada octombrie 2022 – aprilie 2023.