La Cotroceni sărbătoreau Legile Educației, iar Ligia Deca gira publicarea greșită a rezultatelor la evaluare
În timp ce Președintele României promulga, în cadrul unei ceremonii organizate la Palatul Cotroceni, cele două legi ale educației, peste 154.000 de copii care așteptau rezultatele finale la evaluare au fost induși în eroare.
Iohannis sublinia, la ceremonie, că proiectul său de suflet a devenit realitate prin intrarea în vigoare a legilor, iar elevilor li se rupea sufletul de emoții suplimentare. Ministerul Educației, condus de Ligia Deca publica ierarhia greșită pentru admiterea la liceu.
Generația copiilor care au dat în acest an evaluarea a fost marcată de multe schimbări în structura anului, a examenului. Ei au fost elevii care au trăit din plin pandemia, iar în prag de evaluare, greva profesorilor. Lor nu li s-a mai luat în considerare media de absolvire V-VIII, lucru anunțat doar cu 9 luni înainte de examene. Au avut ultimul an de studiu structurat în 5 module cu vacanțe intermediare, fapt ce i-a scos din ritmul cu care erau învățați, chiar atunci când aveau mai multă nevoie de certitudini și predicitibilitate.
După imensa bătaie de joc pe care au suportat-o acești copii, iată că nici în ultima clipă Ministerul condus de Ligia Deca nu reușește să nu le mai dea copiilor emoții gratuite.
Au publicat ierarhia greșită pentru admiterea la liceu
Astfel, ierarhia de admitere la liceu a fost publicată greșit de instituție, inducând în eroare peste 154 de mii de elevi. Mediile elevilor sunt ordonate după media de absolvire a gimnaziului și nu după notele de la română și matematică, criteriile principale de departajare. Acest lucru se întâmpla în timp ce la Cotroceni se sărbătorea promulgarea Legilor Educației….
Ministerul Educației a provocat iar haos printre elevii de 14-15 ani, absolvenți de clasa a VIII-a și părinții acestora. Un exemplu luat aleator, la pagina 55 pe București, unde sunt 20 de elevi toți cu media la Evaluarea Național 9,72. Conform regulilor de ierarhizare prevăzute în ordinul de ministru, nota la limba română era următorul criteriu de departajare, în caz de egalitate de medii. Apoi, dacă și acestea erau egale, urma nota la matematică, abia apoi, al treilea criteriu – media de absolvire a gimnaziului. După cum se poate vedea, în acest caz toate pozițiile sunt aranjate după media de absolvire, singura coloană cu mediile aranjate descrescător.
Ministerul Educației a retras ierarhia greșită pentru admiterea la liceu 2023, publicată marți.
Ierarhia greșită cu mediile de la Evaluarea Națională, publicată marți de Ministerul Educației, va fi retrasă, a declarat pentru Edupedu.ro secretarul de stat Florian Lixandru, din Ministerul Educației, responsabilul pentru Admiterea la liceu. Acesta anunță că ierarhia nu respectă criteriile de departajare prevăzute de lege, lucru constatat de toți elevii și toți părinții care au trăit ore de incertitudine după ce Ministerul Educației a pus mediile aranjate greșit. „Am luat legătura cu cei care se ocupa de aplicație pentru a verifica încă o dată daca este respectată ordinea criteriilor de departajare. Accesul la ierarhie va fi blocat până se vor finaliza verificările. Termenul de publicare este 5 iulie”, a spus pentru Edupedu.ro Florian Lixandru.
Citește și: Oportunități înșelătoare de investiții sub numele unei mari bănci din România