La Cotroceni: Vicepreședintele SUA Kamala Harris și președintele Iohannis, declarațiile de presă comune (VIDEO)
Vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, a ajuns vineri la Bucureşti, în prima sa vizită în România de la preluarea mandatului (este prima vizită a unui vicepreședinte american în România din ultimii opt ani). Înaltul demnitar american a fost primit la Palatul Cotroceni, de președintele Klaus Iohannis.
La Cotroceni, Kamala Harris a semnat în cartea de onoare și a avut un scurt schimb de replici public cu Klaus Iohannis, în care vorbit despre importanța parteneriatul România-SUA și i-a mulțumit președintelui României pentru întâlnire. Președintele Klaus Iohanis i-a mulțumit, de asemenea, vicepreședintelui american pentru că este în România în aceste vremuri de conflict, iar vicepreședinta SUA a mai precizat că tocmai de aceea se află acum în România, ca să sublinieze angajamentul ferm față de țara noastră.
”Prezența Vicepreședintelui Kamala Harris în România reconfirmă soliditatea Parteneriatului Strategic bilateral și angajamentul ferm al Statelor Unite de a susține securitatea României și a aliaților NATO de pe Flancul Estic, reflectând, totodată, aprecierea Administrației americane pentru abordarea responsabilă și implicată a țării noastre în contextul amenințărilor actuale de securitate generate de agresiunea ilegală a Federației Ruse, precum și în gestionarea fluxurilor de refugiați de la granițe și acordarea de asistență umanitară”, a transmis anterior Administrația Prezidențială.
La Palatul Cotroceni se află şi şeful Executivului, Nicolae Ciucă şi liderii Parlamentului, şeful Senatului, Florin Cîţu şi şeful Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.
Președintele Iohannis: „Articolul 5, esența Alianței”
Kamala Harris și Klaus Iohannis susțin, la Palatul Cotroceni, declarații de presă comune. La începutul declarațiilor de presă comune președintele Iohannis a reiterat faptul că vizita vicepreședintelui SUA reprezintă încă odată caracterul profund al relației NATO-România. De asemenea, președintele României a evidențiat importanța Articolului 5 din tratatul NATO, „esența Alianței” – după cum a punctat Iohannis.
Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:
Mă bucur să am ocazia să primesc la Bucureşti pe Kamala Harris. Vizita dvs reflectă profunzimea şi soliditatea parteneriatului stratetig bilateral. I-am transmis doamnei vicepreşedinte aprecierile României pentru leadership-ul SUA. Am coagulat împreună un răspuns ferm şi promp atât în planul asistenţei pentru Ucraina, cât şi în ceea ce priveşte sancţiunile pentru Rusia. Doamna vicepreşedinte a reconfirmat angajamentul deplin al SUA pentru Articolul 5 al NATO. El cuprinde esenţa şi spiritul NATO şi garantează că orice încercare de a afecta securitatea unui stat NATO, va primi răspunsul prompt al Alianţei. NATO va acţiona fără ezitare pentru fiecare stat aliat. Nu vom ceda niciun milimetru în ceea ce priveşte angajamentele care ne leagă. Am mulţumit pentru consolidarea prezenţei militare a SUA în România, Am discutat despre necsitatea creşterii prezenţei militare americane şi aliate pe termen lung. Am transmis că la rândul său, România înţelege că securitatea începe acasă şi am luat recent creşterea cheltuielilor pentru apărare la 2,5%.
România şi SUA alături de alte state au acordat ajutor Ucrainei pe mai multe paliere. Am decis operaţionalizarea la Suceava a hub-ului umanitar. Am invitat şi SUA să sprijine activitatea acestui centru. Am discutat şi despre sprijinul atât de necesare care trebuie acordat Rep. Moldova. Situaţia din Rep Moldova e unică, adică numărul mare de refugiaţi raportat la numărul populaţiei. Am analizat cu doamna vicepreşedinte şi perspectivele unităţii energetice. Am vorbit de terminarea dependenţeui de gazul rusesc. Am lansat proiectul comun România SUA al reactoarelor mici modulare. Am decis să intensificăm cooperarea pe acest palier strategic. România şi-a adus propria contribuţie prin promovarea Formatului B9.
Am discutat chestiunea Visa Waiver pentru România şi sperăm să avem rezultate pe această linie. Sunt sigur că discuţiile de substanţă vor fi urmate de decizii concrete şi decizii adecvate contextului fără precedent.
Vicepreședintele SUA, Kamala Harris: „Suntem gata să acţionăm”
Principalele declarații ale vicepreședintelui SUA, Kamala Harris:
Mulţumesc pentru primirea călduroasă, pentru parteneriatul pe care îl avem. Mulţumesc poporului român din partea SUA. Sub conducerea lui Iohannis România a fost extraordinară pentru generozitatea pe care a arătat-o. Am văzut cum aţi primit refugiaţii şi ştim greutăţile pe care le întâmpinaţi. Am discutat să reîntărim parteneriatul nostru. Angajamentul SUA faţă de Art 5 este absolut ferm.
Noi luăm foarte în serios acest lucru. Suntem gata să acţionăm. Un atac împotriva unei ţări NATO e un atac împotriva tuturor ţărilor. Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO. Am trimis recent batalionul Striker de 1000 de militari, ceea ce duce la 2000 de militari gata să apere Flancul Estic al Alianţei. Am reîntărit acţiunile noastre de descurajare şi apărare colectivă.
Întrebări și răspunsuri
Reporter: SUA au în vedere să suplimenteze trupele din România? S-ar putea extinde războiul spre România şi NATO?
Kamala Harris: SUA este dedicată. Cum ştiu oamenii din România că este o situaţie dinamică, analizpm zilnic nevoiele pentru a menţine stabilitatea în regiune. În ceea ce privelte viitorul, nu pot specula, dar ştiu că, fiind un stat al NATO, un atac asupra unui este un atac asupra tuturor.
Klaus Iohannis: Nu avem date care indică că România ar fi ţinta unei agresiuni. E clar că această acţiune a Rusiei, acest război a produs cu certitudine un rezultat vizibil, ferm, clar. Acesta este unitatea NATO.
Reporter: Consideraţi că Rusia a făcut crime de război în Ucraina?
Kamala Harris: Ştim că orice atac asupra unor civili este război Klaus Iohannis: Imaginile sunt şocante. Am discutat cu doamna vicepreşedinte şi e foarte clar pentru toată lumea că astfel de situaţii trebuie documentate ca la momentul potrivit instanţele competente să poată urmări aceste fapte şi să se stabilească la nivel internaţional dacă au fost crime de război, cine se face vinovat şi cine trebuie să suporte consecinţele.
Klaus Iohannis: Imaginile sunt şocante. Am discutat cu doamna vicepreşedinte şi e foarte clar pentru toată lumea că astfel de situaţii trebuie documentate ca la momentul potrivit instanţele competente să poată urmări aceste fapte şi să se stabilească la nivel internaţional dacă au fost crime de război, cine se face vinovat şi cine trebuie să suporte consecinţele.