La Galați, primarul vrea să lase aprins un bec din două, pentru a reduce factura iluminatului public
Creșterile de prețuri la energia electrică va afecta bugetele primăriilor, care vor trebui să plătească facturi mai mari atât pentru iluminatul public, cât și pentru consumul de energie a unităților școlare și a societăților de servicii publice.
Potrivit primarului Galațiului, Ionuț Pucheanu, creșterea prețurilor la energia electrică va majora facturile pentru iluminatul public din oraș cu 120-130%, de la 500.000 lei/lună la 1.300.000 lei/lună.
„Va fi o creștere de la 500.000 de lei pe lună, cam cât ne vine factura în momentul de față, la 1.200.000 – 1.300.000 de lei, ceea ce înseamnă o creștere de 120 – 130%. Asta, strict pentru iluminatul public.
În privința creșterilor costurilor energiei la unitățile școlare, nu am toate datele. Am datele cu privire la iluminatul public, pentru că am avut o discuție cu directarea economică a primăriei pe acest subiect, a iluminatului public”, a declarat primarul Ionuț Pucheanu în cadrul unei emisiuni tv.
Soluții? Reducerea iluminatului public după principiul „un bec din două” și renunțarea la unele lucrări edilitare
În opinia primarului Galațiului, pentru reducerea costurilor iluminatului public, una dintre soluții ar fi reducerea numărului de corpuri de iluminat lăsate în funcțiune:
„În ceea ce privește iluminatul stradal, vom opta să stingem unul din trei becuri sau unul din două becuri, ca să revenim cumva la costurile de înainte de scumpire. Dincolo de ironie, din păcate sunt soluții precare pe care le putem alege”, a spus Ionuț Pucheanu.
Dar cum facturile mai mari pentru iluminatul public reprezintă doar o mică parte din eforturile financiare pe care trebuie să le facă Primăria Galați în contextul acestor scumpiri, pentru acoperirea majorărilor facturilor de la școli, grădinițe și licee, dar și la alte instituții, cum ar fi teatrele sau spitalele, dar și societățile de servicii publice din subordinea municipalității, vor fi luați bani de la investiții, prin renunțarea la unele lucrări edilitare.
„Cel mai probabil, vom lua de la investiții, pentru că este singurul surplus – să-i spunem – față de cheltuielile fixe pe care le avem în fiecare lună. Cel mai probabil, va trebui ca, alături de ceilalți colegi din primărie, viceprimari și ceilalți, să hotărâm ce nu vom mai face pentru cetățenii Galațiului doar pentru a nu întrerupe niște fluxuri normale, pentru a nu întrerupe desfășurarea vieții de zi cu zi într-un oraș cum este Galațiul”, a precizat Pucheanu.