La Galați, un nou concept de amenajare a spațiilor verzi: 6,5 ha de „păduri urbane”

Publicat: 09 ian. 2025, 06:06, de Cristian Matache, în Administratie , ? cititori
La Galați, un nou concept de amenajare a spațiilor verzi: 6,5 ha de „păduri urbane”

În condițiile în care ADP-ul din Galați nu reușește să asigure întreținerea spațiilor verzi din oraș, în primul rând din cauza lipsei forței de muncă, anual fiind aduși zeci de muncitori din Nepal și Bangladesh care după 2-3 luni pleacă în vestul Europei, municipalitatea a găsit varianta convenabilă, de amenajare a unor „păduri urbane”, care nu presupun o întreținere sistematică.

Primăria Galați a anunțat lansarea licitației pentru atribuirea contractului de lucrări de amenajare a peste 65.000 de metri pătrați de „păduri urbane”, o investiție de peste 2,1 milioane de lei realizată cu fonduri obținute prin PNRR.

Contractul vizează realizarea de lucrări de pregătire a terenului pentru plantare, pregătirea solului, împădurirea propriu-zisă, combaterea dăunătorilor puieților, întreținerea plantației, precum și completări în plantația nou creată în al doilea și al treilea an de după plantare.

„Pădurile urbane” care vor apărea în cartierele Galațiului începând din acest an însumează 65.260 de metri pătrați și vor fi amenajate în special în zonele unor unități școlare, la Școala nr. 26 „Ion Creangă” (722 mp), la Școala nr. 29 „Sfânta Ana” (1.577 mp), pe Bulevardul Galați, în zona Universității „Danubius” (7.743 mp)și pe Drumul de Centură colț cu Bulevardul Galați (55.218 mp).

Contractul finanțat în cadrul PNRR  are o valoare totală de 2.179.000 lei.

„Împădurirea acestor suprafețe va contribui la combaterea eroziunii prin regularizarea scurgerii apelor din precipitații și îmbunătățirea solului. Se vor planta arbori nativi, potriviți pentru condițiile climatice din Galați, cum ar fi stejar, frasin, alun, mesteacăn, plop etc. și care sunt deja adaptați la climă, necesită mai puțină întreținere decât multe alte specii și creează un mediu propice pentru păsări și insecte”, se spune în comunicatul Primăriei Galați.

Argumentul decisiv: pădurea urbană „necesită mai puțină întreținere”

Mențiunea din comunicatul primăriei, că pădurile urbane „necesită mai puțină întreținere” sugerează principalul argument care a fost luat în calcul de edili la adoptarea conceptului de „păduri urbane”, în condițiile în care SC Gospodărire Urbană SRL, societatea de administrare a domeniului public a Primăriei Galați, se confruntă cu o criză a forței de muncă, din cauză că nu găsește muncitori pentru cositul vegetației de pe spațiile verzi din oraș.

În anii trecuți, au fost angajați la „spații verzi” zeci de muncitori din Nepal și Bangladesh, dar după o perioadă în care au muncit la Galați au plecat în Germania, unde sunt mai bine plătiți.

Situația a fost discutată și în Consiliulul Municipal. Primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu, a spus de mai multe ori că nu sunt șanse de realizare a  acestor activități de întreținere a spațiilor verzi atâta timp cât mulți gălățeni care sunt apți de muncă și ar putea să se angajeze, preferă să se descurce din ajutoarele sociale, iar din același motiv – lipsa forței de muncă, au eșuat și încercările de a externaliza unor firme locale activitățile de întreținere a spațiilor verzi:

„Cu cine să cosim dacă ai noștri preferă să stea pe fotosinteză, pe iarbă, decât să pună mâna pe coasă?! E ușor să spui <<externalizați! >>.

 Am externalizat. Am avut o experiență cu cineva care, acum doi ani, a preluat un astfel de contract, de cosit iarba, dar după o lună a renunțat pentru că nu găsea oameni să angajeze. Așa cum nu găsim nici noi.

 Am adus din Nepal două serii de muncitori. Știți câți au rămas? Dacă ar fi rămas măcar unul la sfârșit, cred că eram mulțumiți. Fug! Iar noua legislație le permite, odată intrați în spațiul comunitar, să călătorească, pentru că au intrat cu viză de muncă. Pot presta în Germania”.