La Grădina Botanică din Galați, o seră cu „pădure tropicală” de la Amazon și din Madagascar, Guatemala și Canare
La Grădina Botanică din cadrul Complexului Muzeal de Științele Naturii din Galați este în stadiul final construirea unei sere în care va fi înființată o pădure tropicală, cu copaci din pădurea amazoniană, palmieri, cocotieri, arbori papaya și celebrii cactuși din peisajul mexican.
Construirea unei sere pentru plante tropicale la Grădina Botanică din Galați este un proiect mai vechi. Încă din anii 90, când a fost înființată grădina botanică, în patrimoniul grădinii exista și o colecție de plante exotice, dar acestea erau crescute în sere obișnuite, de mici dimensiuni. Există și un sector destinat palmierilor, cu înălțimea de aproape zece metri, în care palmierii creșteau cu frunzele lipite de acoperișul de sticlă.
Primul proiect al serei a fost început în 2003, dar a rămas în stadiul de structură metalică, pentru că politicienii care s-au perindat la conducerea Consiliului Județean (CJ) Galați nu au considerat că „sera tropicală” ar fi o prioritate.
În 2021, actualul președinte al CJ Galați, Costel Fotea, a trecut pe lista investițiilor prioritare și obiectivul „Clădire didactică pentru plante tropicale”, pentru care a fost alocată suma de 14 milioane de lei, bani alocați din bugetul consiliului.
La acest moment, construirea „serei tropicale” este în stadiul final. O mare parte din instalația electrică, precum și o parte din tubulatura și instalațiile de climatizare, încălzire și dezgheț au fost deja montate.
„Am decis ca palmariumul serei, care va avea aproximativ 20 de metri înălțime, să ofere o experiență unică pentru vizitatori, care se vor simți ca într-o <<pădure tropicală >>. Cu siguranță, acest loc, în care gălățenii vor putea admira plante exotice aduse din diverse colțuri ale lumii, va deveni unul dintre cele mai apreciate și vizitate locuri din Galați”, ne-a declarat Costel Fotea, președintele CJ Galați.
Valoarea totală a investiţiei, de 14.830.000 de lei, include contractul de lucrări, precum şi achiziţionarea plantelor exotice
Pădurea tropicală de la Galați, cu plante din din Brazilia, Argentina, Guatemala, China, Japonia, Madagascar şi Canare
Sera destinată viitoarei „păduri tropicale” de la Grădina Botanică din Galați va avea o suprafață de peste 2.500 mp și un „palmarium”, un turn de sticlă construit pentru arborii înalți, palmieri, cocotieri, papaya, etc., cu înălțimea de 20 de metri.
În noua seră vor putea fi admirați arbori din pădurea amazoniană, dar și plante din alte zone tropicale. În „palmarium” vor fi specii de curmali, cocotieri, Papaya si palmieri America de Nord, din Florida și Colorado.
În „pădurea tropicală” de la Galați vor fi și plante tropicale din Brazilia, Argentina, Guatemala, China, Japonia, Laos, Madagascar, Malta şi Insulele Canare. Nu vor lipsi specii de aloe din Africa şi America de Sud precum și celebrii cactuși din Mexic și Texas, pe care cei mai mulți români îi cunosc din filme.
Pe lângă sera tropicală va fi amenajat și un spațiu cu suprafața de 1.500 de metri pătrați, care va fi destinat activăților didactice, pentru ca școlile și liceele din oraș să poată ține aici orele de botanică.
Totul a început cu plantele din Statele Unite și Brazilia, ale unui gălățean autodidact, pasionat de botanică
Grădina Botanică face parte din Complexul Muzeal pentru Științele Naturii din Galați, care mai include Observatorul Astronomic și Planetariul, Acvariul și Grădina Zoologică din Pădurea Gârboavele. Grădina Botanică se întinde pe o suprafață de 18 ha și are un patrimoniu format din peste 260.000 de exemplare de arbori, arbuști și flori.
Înființarea grădinii a început în 1972, când pe actualul amplasament de pe promontoriul Falezei Dunării a fost înființat un parc dendrologic cu sprijinul unui gălățean pasionat de plante. Gheorghe Vanghelie, de profesie altoitor, era un autodidact în botanică și a contribuit la plantarea, altoirea și semănarea multor plante ornamentale, multe dintre acestea fiind rezultatul unor corespondențe și schimburi de semințe cu alți pasionați de plante, din Statele Unite și Brazilia.
Înființarea grădinii botanice a început în 1993, iar inaugurarea a avut loc în 2003. Grădina de pe malul Dunării are și câteva sectoare speciale, Lacul Japonez, Rosariumul cu peste 6.200 de exemplare de trandafiri, zona vegetației din munții României dar și Grădina Senzorială.
Rosariumul de la Galați, cu 6.200 de trandafiri, de la „Danse du feu” și „Blue Moon” la „Cicago peace” și „Imperatrice Farah”
În perioada estivală, cei mai mulți vizitatori sunt atrași de Rosariumul grădinii botanice, care este unic în România din punct de vedere arhitectural şi al diversităţii soiurilor de trandafiri. Rosariumul a fost amenajat în 1996 pe o suprafață de 3,5 ha.
Printre cele 6200 de exemplare, din 250 soiuri trandafiri, pot fi admirați trandafiri celebri precum „Claude Monet”, „Cicago peace”, „Blue moon”, „Imperatrice Farah”, „Black velvet” și „Las Vegas” din soiul Thea hibrida,
trandafirii englezești „Abraham Darby”, „Charles R. Mackintosh”, „Eden rose”, „Falstaff” și „Graham Thomas”, dar și tandafiri urcători și semiurcători „Climbing sutter’s gold”, „Compassion”, „Danse du feu”, „Dublin bay” și „Westerland”.
„Grădina senzorială”, un spațiu al regăsirii legăturii cu natura
Una dintre atracțiile Grădinii Botanice din Galați este „Grădina Senzorială”, care a fost înființată în 2014, fiind la vremea respectivă o premieră națională. A fost amenajată pe o suprafaţă de 750 mp, pe care au fost construite cinci grădini verticale, cinci alveole cu plante aromatice și o alee terapeutică.
Cea mai atractivă este aleea terapeutică pe care vizitatorul poate umbla desculţ pe suprafeţe cu pietriş, piatră spartă, piatră de râu, fân, conuri de brad, cărămidă, nisip, scoarţă de copac şi buşteni de lemn, care le oferă senzații deosebite în primul rând celor care au pierdut legătura cu natura.