La Guvern sunt 10.000 de cereri pentru proceduri medicale de fertilitate de la cupluri şi persoane singure
Programul naţional pentru creşterea natalităţii reprezintă o soluție pentru cele circa 10.000 de cereri pentru proceduri medicale de fertilitate de la cupluri și persoane singure, a anunțat secretarul de stat în Ministerul Familiei, Doina Pârcălabu.
Prin Programul național pentru creșterea natalității se acordă cuplurilor infertile sau femeii singure infertile vouchere în valoare de 10.000 de lei pentru proceduri medicale de specialitate. Acest program continuă şi în 2024, transmite secretarul de stat Doina Pârcălabu.
Acest program reprezintă o speranță în cazul celor 10.000 de cereri pentru proceduri medicale de fertilitate de la cupluri și persoane singure. ”Hotărârea de Guvern este în dezbatere publică, apoi va intra în circuitul de avizare şi va ajunge pe masa Guvernului – 10.000 de cereri pentru cupluri şi persoane singure. (…) Ne bucură că am găsit sursele de finanţare pentru a continua programul, Guvernul a stabilit modalitatea prin care să poată fi transferate sumele de la alte capitole bugetare”, a anunțat,marți, ministrul Pârcălabu, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa despre Demografie şi (IN)Fertilitate „România: Iarna demografică – perspective pentru construirea unui viitor fertility-friendly”.
Preşedintele Asociaţiei S.O.S. Infertilitatea, Nicoleta Cristea-Brunel, a atras atenţia că, în 2023, s-au născut în România doar 155.390 de copii.
„Chiar dacă România ar proceda la fel ca Israelul care acordă gratuit proceduri de fertilizare până când femeia ajunge să aibă doi copii, golul demografic înregistrat nu ar fi acoperit”, a arătat Cristea-Brunel.
În opinia secretarului de stat Pârcălabu cauzele acestui fenomen îngrijorător ”trebuie tratate foarte serios şi din multiple unghiuri, cu implicarea mai multor instituţii”.
”Cauzele care conduc la un ritm scăzut al natalităţii sunt condiţiile de viaţă ale tinerilor care pun pe primul loc cariera profesională şi întârzie în a-şi întemeia o familie. (…) Măsurile sunt multe, dar ele nu sunt integrate într-un document, cu sarcini şi termene bine stabilite. Este nevoie de o strategie, un document complex care presupune susţinere financiară pe fiecare acţiune. Problema natalităţii care îngrijorează, aşa cum arată datele statistice în România, trebuie tratată foarte serios şi din multiple unghiuri, cu implicarea mai multor instituţii!”, subliniază Pârcălabu.