La începutul slujbei, basilica a rămas în întuneric. Cum a decurs slujba de Înviere în Cetatea Vaticanului
Papa Francisc a condus sâmbătă ceremonia religioasă de Paşte în condiţii speciale cauzate de COVID-19. El a declarat că speră ca vremurile grele ale pandemiei să se sfârşească, iar oamenii să poată redescoperi „bucuria vieţii de zi cu zi”.
Acesta a fost al doilea Paşte consecutiv în care toate slujbele papale au aproximativ 200 de participanţi în al doilea altar al Basilicii Sfântul Petru – aflată în Cetatea Vaticanului, în locul a aproape 10.000 de participanți.
Ceremonia a început cu două ore mai devreme decât de obicei pentru ca participanţii să se poată întoarce acasă înainte de ora 22:00 – ora limită în Roma care, ca şi restul Italiei, se află în strictă carantină pe perioada Paştelui. La începutul slujbei, basilica a rămas în întuneric, cu excepţia flăcărilor lumânărilor credincioşilor, pentru a semnifica întunericul lumii dinaintea lui Iisus.
Să îl ascultăm pe Dumnezeu cel Înviat
Când papa, cardinalii şi episcopii au intrat în altar, luminile bisercii s-au reaprins. Francisc, aflat la al nouălea Paşte ca papă, a afirmat că sărbătoarea aduce cu ea speranţa renaşterii la nivel personal şi global. „În aceste luni întunecate ale pandemiei, să îl ascultăm pe Dumnezeu cel Înviat care ne cheamă să o luăm de la capăt şi să nu ne pierdem speranţa”, a spus Papa Francisc.
Aşa cum Iisus şi-a adus mesajul pentru „cei care se chinuiau să trăiască de pe o zi pe alta”, oamenilor zilelor noastre ar trebui să le pese de cei mai nevoiaşi de la marginea societăţii, a mai spus Papa. Care a adăugat, potrivit Reuters, că „Dumnezeu ne invită să depăşim bariere, să înlăturăm prejudecăţi şi să ne apropiem de cei din jurul nostru pentru a redescoperi bucuria vieţii de zi cu zi”.