La încoronare, Regele Charles al III-lea va purta două robe de aur de peste de 4 kilograme
Noul monarh britanic va purta coroana Sfântului Edward realizată din aur masiv, grea de 2,23 kilograme.
Sâmbătă, în timpul ceremoniei religioase din Westminster Abbey organizată cu ocazia încoronării ca Rege al Marii Britanii, Charles al III-lea va purta o colecţie de robe de aur ce cântăresc împreună peste 4 kilograme, dar şi coroana Sfântului Edward care are o greutate de 2,23 kilograme.
Pentru ceremonia de investire, Charles va primi “Supertunica”, o robă lungă și strălucitoare, cu mâneci aurii, creată pentru străbunicul său George al V-lea în 1911 și purtată la încoronări succesive, inclusiv de mama sa, Elisabeta a II-a. Confecționată din pânză de aur brodată cu arabescuri stilizate și motive florale, “Supertunica” cântărește peste 3 kilograme și este cunoscută sub numele de „Close Pall of Cloth of Gold”.
Deasupra “Supertunicii” noul monarh britanic va purta o mantie lungă până la podea numită “Manta Imperială” (Robe Royal), realizată în 1821 pentru strămoșul extravagant al regelui, George al IV-lea.
- Camilla va îmbrăca roba purpurie purtată de Elisabeta a II-a la încoronarea din 1953
Conform tradiţiei, Charles și Camilla vor purta câte două haine diferite: “Robes of State” roșii la sosire și “Robes of Estate” de culoare violet când vor pleca.
“Robes of State” a Camillei este cea purtată la încoronare de Elisabeta a II-a la încoronarea din 1953 şi are o trenă lungă de 5,5 metri.
Cealaltă robă pe care o va purta Camilla la încoronare , “Robe of Estate”, a fost concepută recent din catifea violet şi a fost brodată manual la Școala Regală de Aci, al cărei patron este Camilla. Roba respectivă a fost brodată cu fire de aur și decorată cu albine, un gândac și o mulțime de flori – inspirând temele naturii și ale mediului. Printre florile brodate se regăsesc delphiniums, ca un omagiu adus Regelui, precum şi un crin care este și floarea lunii de naștere a Camillei și floarea preferată a regretatei Regine Elisabeta a II-a. Totodată au fost brodate şi alte flori precum mirt care reprezintă speranţa, alchemilla mollis cunoscută drept mantaua Doamnei şi care simbolizează dragostea și confortul, feriga care simbolizează puritatea și florea de colt care reprezintă dragoste și tandrețe și este cunoscută că atrage și încurajează animale sălbatice precum albinele și fluturii.
De asemenea pe robă vor apărea şi – trandafirul, ciulinul și trifoiul care sunt embleme naționale.
„Pentru prima dată, insectele, inclusiv albinele și un gândac apar pe Roba de încoronare, inspirând temele naturii și ale mediului și reflectând afecțiunea Majestăților lor pentru lumea naturală”, a declarat un purtător de cuvânt al Palatului Buckingham.
- Îmbrăcăminte „absolut miraculoasă”, cu semnificație istorică
În imaginile apărute în mass-media au fost arătate doar bucăți ale Robei reginei Consort, ansamblul complet urmând a fi dezvăluit sâmbătă. Ca atare nu se știe cât de lungă este trena sau cât a costat Roba.
Se aşteaptă însă ca noua creaţie să fi una mai spectaculoasă decât cea purtată de regretata Regină Elisabetei a II-a la încoronare, care avea o robă de peste șapte metri lungime și era decorată cu un chenar de spice de grâu și ramuri de măslin, simbolizând pacea și belșug.
Caroline de Guitaut, inspector adjunct al operelor de artă ale Regelui pentru Royal Collection Trust, a descris îmbrăcămintea ca fiind „absolut miraculoasă” şi a adăugat că aceastã are clar o semnificație istorică incredibilă, din cauza naturii sacre a utilizării lor în timpul ceremoniei de încoronare”.
- Casa Regală britanică a apelat la cea mai veche croitorie din Londra
Jurnaliştii britanici au dezvăluit că producătorul de robe Ede & Ravenscroft – cea mai veche croitorie a Londrei – a lucrat la căptușeală și dantelă aurie a robelor celor doi monarhi. Ede & Ravenscroft are o moștenire de confecții și croitorie de mai bine de 330 de ani, făcând articole de îmbrăcăminte pentru fiecare încoronare britanică, de la cea a Regelui William și a Reginei Maria în 1689.
De subliniat că monarhii din epoca modernă au refolosit în mod tradițional hainele, la fel ca și Charles, şi au primit la încoronare o centură cu spadă de și o mănușă pentru a fi folosite în timpul ceremoniei.
- Noul Rege va purta şi uniforma militară
Palatul Buckingham nu a confirmat încă dacă, în drumul său spre Abație Regele va purta uniforma militară sub robele aurite, ori ciorapi și pantaloni de mătase, la fel cum au procedat predecesorii săi la ceremoniile anterioare.
Surse din interiorul Palatului Buckingham au lăsat totuşi să se înţeleagă că Regele Charles al III-lea a fost sfătuit să poarte sub robele aurite uniforma militară. Trebuie subliniat că Prințul de Wales, care este moștenitorul tronului, va juca un rol în cadrul slujbei de încoronare de sâmbătă, el fiind cel care va ajuta la așezarea “Robe Royal” pe umerii tatălui său.