La mulți ani, Femeie!
La mulți ani , Femeie, de oriunde și de oricând, indiferent de ce ne unește sau ne deosebește! Accept, respect, înțelegere, recunoaștere și recunoștință, iubire. Iată, câteva dintre așteptările femeilor, măcar, doar pentru o zi!
”De fapt, ne spune Mirela Zivari, psiholog, la Dialogurile Puterii, Ziua Femeii a luat naștere, a apărut la începutul secolului trecut, tot dintr-o dorință, dintr o mișcare a femeilor, din dorința lor de a depăși toate limitele, condiția ei de a sta ascunsă și de a fi folosită pentru nevoile bărbaților.
Chiar și această zi, atunci când noi ne bucurăm de flori, de cadouri, femeia soție, iubită, mama, de ziua de 8 martie, poate să fie de fapt o limitare a drepturilor, a așteptărilor femeii. unii altora.
Prilej bun, de 8 martie, să vorbim despre femei. La mulți ani, Femeie! Pentru că, în general, dacă ar fi să luăm doar retrospectiva ultimei săptămâni, vom identifica că prezența femeilor în spațiul public este legată de știri negative, este legată de un dezastru sau devine interesantă în campania electorală alături de copii. În rest, nu prea se vorbește despre nevoile femeii, despre reușitele femeii.
Avem speranță, femeie!
Poate nu i-aș da această interpretare de delimitare dacă ar fi mai multe zile în care să se vorbească despre importanța femeii și ea să fie valorizată. Avem speranța că poate, la un moment dat, vom primi flori nu doar cu ocazia unei sărbători sau vom primi îmbrățișări nu doar la ocazii speciale, ci ar putea să fie un gest obișnuit pe care oamenii în interiorul casei lor să și-l arate și să fie apreciată pentru ceea ce ea reușește să facă. Aș pune câteva întrebări celor care se uită la noi: chiar dacă nu a fost o ocazie specială, și-au îmbrățișat mama atunci când ea s a întors de la serviciu? Și-au văzut tatăl pupându-și soția atunci când s-a întors el acasă? Au apreciat hrana pe care le-a gătit-o și le-a pus-o pe masă și au dat un feedback laudativ? I-au mulțumit mamei pentru efortul pe care ea îl face nu doar să le asigure hrana, ci să îi ajute la teme, să le dea un sfat bun, să îi asculte atunci când sunt supărați?
Suntem competenți pe anumite domenii, iar noi nu trebuie să uităm că zona asta emoțională a vieții este deținută de femei. Bărbatul merge pe zonele lui tehnice, operaționale, lucruri de management, de proiect, dar întotdeauna partea emoțională este atributul femeii.
Numai că noi nu trăim singure, trăim împreună cu bărbații noștri, iar legătura și înțelegerea egalității în zone diferite e un lucru valoros pe care ar trebui să-l transmitem copiilor noștri. Chiar dacă avem băieți, chiar dacă avem fete. Nu intrăm într un concurs sau nu suntem superiori.”
Urmăriți interviul cu Mirela Zivari, psiholog, dăruit de Puterea.ro și dedicat Femeii.