La Muzeul Țăranului: Expoziţia cu 60 de icoane încondeiate pe ouă de struț
Muzeul Naţional al Ţăranului Român vernisează joi, 15 aprilie, de la ora 17.00, expoziţia de icoane încondeiate pe ouă de struț, „De Rândul Paștilor”, care va avea loc la Sala „Tancred Bănăţeanu”.
Prin expunerea colecției de autor, 60 de icoane încondeiate pe ouă de struț realizate de Mariana Andone-Rotaru, în asociere tematică cu icoane pictate pe sticlă din colecțiile Muzeului Țăranului și ale Muzeului de Etnografie Braşov, expoziția va prezenta publicului larg o abordare inedită a Oului Pascal, mijlocită de dialogul dintre cele două tipuri de exponate.
Mariana Andone-Rotaru este arheolog, muzeograf de peste 15 ani, doctor în istorie cu specializarea în epoca romană, fiind captivată de tot ce-i vechi, frumos și atins de patina timpului. Preocupată de arta şi meșteșugurile tradiționale, Mariana Andone-Rotaru a realizat, în anul 2020, proiectul Icoane încondeiate pe ouă de struț după vechi izvoade transilvănene (sec. XVIII-XIX) – un amalgam armonios între creație și experiment, între inedit și meștesuguri tradiționale.
S-a selectat, cu grijă, oul potrivit
Icoanele unicat sunt inspirate după vechi izvoade transilvănene pictate pe sticlă și reinterpretate pe ouă de struț prin „scrierea” cu ceară și băi succesive de culoare. Pentru realizarea acestor icoane inedite s-a apelat la piesele de patrimoniu, păstrate în diferite colecții muzeale sau colecții private, potrivit Radio România Cultural.
Pentru fiecare izvod s-a selectat cu grijă oul potrivit, iar desenul a fost realizat cu ceară de albine topită cu ajutorul unui condei tradițional. În cele mai multe cazuri, circumferința ovoidală a fost împărțită în două suprafețe, tema iconografică fiind incadrată pe una dintre acestea.
Decorul de pe partea opusă icoanei este o creație unică, armonios dezvoltată în compoziții proprii, plecând de la elementele din câmpul izvodului reprezentat. Elementele aurite au fost redate cu foiță de aur de 24 k și foiță de argint, patinate cu propolis.
Expoziţia va putea fi vizitată la Sala „Tancred Bănăţeanu”, până la 9 mai 2021, de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Partener al acestei expoziții este Muzeul de Etnografie Braşov.