La nivel mondial, aproape jumătate din sarcini nu sunt dorite
Conform unui raport al Fondurilor Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), publicat la data de 30 martie, aproape 121 de milioane de femei se confruntă, anual, cu o sarcină nedorită. Este un fenomen mai îngrijorător decât pare, potrivit Natalia Kanem, directorul executiv al UNFPA.
Le Monde subliniază că recentele crize internaționale nu au făcut decât să agraveze acest fenomen. Astfel, Covid-19 a complicat și mai mult aprovizionarea cu contraceptive în mai multe țări africane, cum sunt Guineea-Bissau, Zambia, Rwanda. În aceste țări, dificultățile logistice au provocat 1,4 milioane de sarcini nedorite suplimentare.
Războiul din Ucraina ar putea, de asemenea, să joace un rol având în vedere situația femeilor însărcinate din această zonă. Raportul nostru arată că aceste drepturi fundamentale sunt subestimate în timp de pace și mai rău în perioade de conflict, spune Natalia Kanem.
Când ”aproape jumătate din sarcini nu sunt dorite”, asta ne oferă o imagine alarmantă privind respectarea dreptului femeii asupra maternității, subliniază Kanem.
Pe lângă crizele internaționale, mai este și lipsa de educație în privința metodelor de contracepție, care evident conduce la sarcini nedorite.
UNFPA citează un studiu brazilian din 2019, derulat în 47 de țări, care evidenția că 40,9% dintre femeile active sexual nu foloseau niciun mijloc de contracepție.
Potrivit Le Monde,citat de Le Point, sunt mai multe explicații: teama de efectele secundare ale pilulei contraceptive, lipsa de informații corecte, accesul limitat la contraceptive etc.
Sarcinile nedorite pun și problema avortului. Dar în țările sărace sau extrem de restrictive în privința avortului, 45% dintre aceste intervenții sunt efecuate în condiții sanitare periculoase, finalizate frecvent cu decese.