La Șantierul Naval Galați, investiții de 28 milioane euro în hala de asamblare a corpurilor de navă
Reprezentanții Șantierului Naval „Damen” din Galați au anunțat că în 2024 au planificat investiţii de 28 de milioane de lei, cea mai importantă dintre acestea fiind extinderea halei pentru asamblarea corpurilor de nave.
Șantierul Naval din Galați, deținut de Grupul olandez „Damen Shipyards”, a depășit problemele cu care s-a confruntat în ultima perioadă industria construcțiilor navale și a înregistrat în 2023 o creștere a cifrei de afaceri, ajungând la 115,8 milioane de euro, mai mult decât dublul cifrei de afaceri din anul 2022, revenind la cifra din anul 2021.
Această creștere permite administrației „Damen” Galați să aloce investițiilor în modernizarea capacităților de producție un buget de 28 de milioane de euro, de 4 ori mai mare decât bugetul investițiilor din 2023, care a fost de 7,5 milioane euro.
Pentru 2024, şantierul are în planul de investiţii în valoare de 23 de milioane de euro în extinderea halei pentru asamblarea corpurilor de nave, precum și investiții în valoare de 5 milioane euro în modernizări de echipamente, respectiv în sisteme de ventilaţie, sisteme de încălzire a halelor, macarale și poduri rulante, echipamente de sudură, scule speciale, etc.
În cursul lui 2023 a fost investită în modernizarea tehnologiilor de producție suma de 7,5 milioane euro, cel mai important obiectiv pus în funcțiune fiind o linie robotizată pentru fabricarea micropanourilor.
Proiectele de nave aflate în fabricație impun o creștere a forței de muncă cu 400 de angajați
Și în 2024, producția Șantierului Naval de la Galați este axată tot pe construirea de nave militare și nave speciale, cu tehnologii sofisticate, în care este specializat „Damen” Galați în cadrul grupului începând din anul 2010.
Şantierul din Galaţi livrează circa 20 de nave în fiecare an. Pe lista proiectelor importante la care se lucrează în 2024 se află „nava multirol” pentru Forţele Navale ale Portugaliei, o navă destinată transportării de drone, adaptată la războiul modern, un veritabil „portavion pentru drone”, o navă militară pentru Marina Regală a Olandei, precum și patru feriboturi „full electrice” pentru Provincia British Columbia, din Canada.
Printre cele mai importate nave care au fost livrate în 2023 se află 2 iahturi, unul cu lungimea de120 de metri, iar celălalt de 80 de metri, 2 tancuri petroliere cu pescaj redus şi 2 nave multirol pentru Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
În condițiile creșterii numărului de proiecte de nave aflate în diferite faze de fabricație, administrația Șantierului Naval este preocupată de creșterea numărului de angajați cu specializare în domeniul naval sau domenii conexe:
„În acest moment ne uităm la un necesar în jur de 300-400 de oameni, de muncitori şi personalul suport aferent, probabil, pentru următoarele 12 luni. Necesarul va începe probabil de undeva din octombrie şi va deveni foarte important în primele 3-4 luni ale anului viitor. Deja întreprindem măsurile necesare pentru a asigura această forță de muncă“, a declarat în cadrul unui forum economic Doru Gaibăr, directorul general al „Damen” Galaţi.
Începând din 2009, când Șantierul Naval a fost preluat de Grupul „Damen Shipyards”, la Galați au fost construite 450 de nave, acestea adâugându-se la cele câteva mii de nave construite în cei 125 de ani de istorie a șantierului gălățean.