La șefia Gărzii Naționale de Mediu va fi numit un personaj controversat din PNL Galați
Demisia lui Aurelian Păduraru din funcția de comisar general al Gărzii Naționale de Mediu dă naștere multor semne de întrebare în legătură cu numele celui care va fi numit în această funcție.
Situația este puțin complicată de contextul negocierilor pentru stabilirea structurii viitorului guvern și a algoritmului politic în baza căruia vor fi împărțite ministerele între partidele din coaliție, care ar putea aduce unele schimbări și la nivelul unor structuri guvernamentale cum este și Garda Națională de Mediu.
Dar, cel puțin deocamdată nu sunt probleme în ceea ce privește Ministerul Mediului, care rămâne la UDMR și nici în privința numirii comisarului general al Gărzii Naționale de Mediu, care îi este rezervată deputatului PNL George Stângă, președintele Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic din Camera Deputaților și președintele PNL Galați
Noul comisar general al Gărzii Naționale ar putea fi Sorin Dănăilă, șeful Gărzii de Mediu Galați
Surse din PNL Galați susțin că cel pe care Stângă îl va nominaliza pentru funcția de comisar general al Gărzii Naționale de Mediu este Sorin Dănăilă, actualul comisar șef al Gărzii de Mediu Galați.
Sorin Dănăilă a fost numit șef al Gărzii de Mediu Galați pe 1 iulie 2022, a doua zi după ce Aurelian Păduraru devenea comisar general al Gărzii Naționale. Nu era primul job obținut de Dănăilă pe baza „carnetului de partid”. El a mai fost pus de PNL Galați într-o funcție de șef la Administrația Piețelor Agroalimentare din oraș, dar a avut și o perioadă nefastă, în care, potrivit surselor din PNL „a rămas de câțiva ani fără job”.
Situația s-a schimbat odată cu intrarea PNL la guvernare. În aprilie 2021, Sorin Dănăilă a fost numit director la filiala Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) Galați, dar s-a remarcat doar prin câteva mici scandaluri.
Un prim scandal a izbucnit când Dănăilă a vrut să concedieze câțiva muncitori despre care a aflat că încasează și pensie, dar a renunțat la idee când a aflat că în locul lor ar trebui să aducă muncitori din Nepal. Alt scandal s-a produs când, la vreme de seară, Sorin Dănăilă a inspectat un ponton al ANIF acostat la Faleza din Galați, iar marinarii de la celelalte nave au alertat Poliția sesizând că un necunoscut ce părea să aibă și o sticlă se tot plimba pe puntea pontonului ANIF.
Încăierare la Garda de Mediu Galați. Comisarul șef Sorin Dănăilă s-a „certat” cu un alt comisar și amândoi au ajuns la spital
La o lună de la numirea sa în funcția de comisar șef la Garda de Mediu Galați, Sorin Dănăilă a fost implicat într-un nou scandal, de această dată încăierându-se cu comisarul Daniel Tudorache, fost subprefect de Galați și fost comisar șef al Gărzii de Mediu Galați.
Între cei doi a avut loc o discuție tensionată în legătură cu activitatea profesională, s-a ajuns la replici dure și violențe fizice și a fost alertată Poliția prin 112 pentru a pune capăt încăierării. „Polițiștii au întocmit dosar penal și fac cercetări pentru comiterea infracțiunii de lovire sau alte violențe”, declarau reprezentanții IPJ Galați.
Tot prin 112 a fost alertată și Ambulanța, care l-a preluat pe comisarul Daniel Tudorache și l-a transportat la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Galați. Ulterior a ajuns la spital și Sorin Dănăilă.
Un caz grav de poluare cu praf de zgură, închis de comisarul șef Dănăilă cu explicația aberantă că zgura e „materie primă”
Șeful Gărzii de Mediu Galați a iscat o avalanșă de controverse și prin modul în care s-a poziționat în susținerea celor care poluează mediul în loc să intervină pentru stoparea unor astfel de cazuri. Ne referim la transporturile de zgură de furnal de la Halda de Zgură a Combinatului Siderurgic Galați, care trebuie închisă, fiind pe lista celor 68 de depozite de deșeuri pentru care România a fost condamnată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene din cauză că nu le-a închis.
În primăvara și vara anului 2022, zilnic zeci de basculante de mare capacitate ale firmei Gendav SRL Galați cărau zgura de la Halda Sidex într-un nou depozit situat la 300-400 de metri de locuințele din comuna gălățeană Smârdan.
Camioanele care cărau zgura împrăștiau nori de praf pe terenurile agricole din zonă, acoperindu-le cu un praf alb. „De 3-4 luni, sunt 15-20 de camioane care fac fiecare, zilnic, câte 6-7 curse cu zgură. Zilnic, trec pe aici peste o sută de camioane care lasă nori de praf în urma lor. O parte din traseul camioanelor e chiar pe terenul agricol”, ne declara Dănuț Surcică, care cultiva o suprafață de 200 de hectare în zonă. Potrivit acestuia, praful care a pus stăpânire pe culturile agricole a redus recolta la jumătate: „Anul ăsta, ce-am recoltat, a fost compromisă minim 40-50%”.
Un alt agricultor, Bogdan Mândrescu, spunea că praful i-a redus și lui recoltele: „Producțiile sunt la jumătate față de cum ar fi în altă zonă. Praful e o mare problemă, atât pentru plante, cât și pentru oameni”.
Fermierii și locuitorii din Smârdan au adresat zeci de petiții la Garda de Mediu Galați, cerând întreruperea depozitării zgurii în noul depozit. Consiliul Municipal Galați a constituit o comisie care să analizeze situația și să ceară intervenția Gărzii de Mediu, pentru că o parte din terenurile poluate cu praf de zgură erau în intravilanul municipiului Galați.
Toate aceste demersuri s-au lovit de atitudinea surprinzătoare șefului Gărzii de Mediu Galați, Sorin Dănăilă, care susținea că este o situație normală, deoarece firma care transportă și depozitează zgura vrea să o valorifice pentru drumuri și în aceste condiții zgura nu mai este un deșeu, ci „materie primă”, iar noua haldă poate funcționa fără autorizație deoarece e „depozit de materii prime”.