La Universitatea din Galați, cercetări cu tema printarea 3D a alimentelor, începând cu ciocolata
Cercetătorii de la Facultatea de Inginerie și de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați și-au propus să colaboreze la cercetări cu o temă incitantă, printarea 3D a unor produse alimentare.
Aceste cercetări vor fi realizate cu ajutorul unei imprimante 3D performante cu care va fi dotat Hub-ul „3D Printing”, dezvoltat de Centrul de Excelenţă Prelucrarea Polimerilor din cadrul universităţii din Galaţi. Acest Hub „3D Printing” este unic în regiune şi este menit să dezvolte interesul tinerilor pentru inginerie, ajutându-i să-şi pună în practică proiectele, indiferent de complexitatea lor.
Prof. dr. ing. Cătălin Fetecău, de la Facultatea de Inginerie a Universității „Dunărea de Jos”, a declarat la o televiziune locală că în cel mult două săptămâni la Hub-ul „3D Printing” va fi primită o imprimantă 3D performantă care va fi utilizată pentru un program de cercetări desfășurat în colaborare de cercetătorii de la Facultatea de Inginerie și de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor.
„La hub-ul de imprimare <<3DPrinting Hub>> am făcut progrese și intenționăm să creștem Hub-ul de imprimare și, spun în premieră, că într-o săptămână și jumătate, poate maximum două, va sosi o imprimantă pentru produse alimentare care va imprima inclusiv ciocolata.
Vom încerca cu colegii de la <<Industrie Alimentară>> să facem și cercetări, nu numai imprimări spectaculoase, pentru că avem niște proiecte foarte bine susținute științific cu colegii de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor, astfel încât e un exemplu despre cum poate conlucra ingineria fabricației cu industria alimentară”, a declarat la emisiunea Reperul TV, profesorul universitar doctor Cătălin Fetecău.
Tema de cercetare pe care și-au propus-o cele două echipe este una incitantă, pentru că își propune să contribuie la dezvoltarea unor noi tehnologii în industria alimentară. Printarea 3D a unor produse alimentare nu este o noutate, dar în cazul cercetărilor de la Galați este previzibilă o punere în valoare cu ajutorul noilor tehnologii a preocupărilor cercetătorilor de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din Galați de inventare a unor noi rețete de produse alimentare care au calitatea că sunt foarte sănătoase, dar în același timp sunt și foarte gustoase.
Hub-ul „3D Printing” de la Facultatea de Inginerie a Universității „Dunărea de Jos” din Galați a fost dezvoltat începând din 2019, fiind dotat cu 16 imprimante și un extruder, necesar pentru realizarea filamentelor și testarea de noi materiale. Nou imprimantă, de ultimă generație, completează dotarea „3D Printing Hub”.