La Vama Giurgiulești cu Republica Moldova, controlul unic este, de fapt, „control coordonat”, adică „2 în 1”

Publicat: 26 apr. 2025, 22:30, de Sorin Costea, în ACTUALITATE , ? cititori
La Vama Giurgiulești cu Republica Moldova, controlul unic este, de fapt, „control coordonat”, adică „2 în 1”

Deși anul trecut, în noiembrie, se anunța simplificarea procedurilor vamale la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiulești, unde funcționează „Punctul Trilateral de Contact România – Republica Moldova – Ucraina”, prin trecerea la controlul unic, soluția tehnică aleasă, „controlul coordonat”, se dovedește a fi, de fapt, una de compromis.

Cum funcționează „controlul coordonat” la Vama Giurgiulești

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului între Guvernele României și Republicii Moldova, semnat pe 20 noiembrie 2024, privind controlul pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Galați – Giurgiulești, pe sensul de intrare în țara noastră.

Acordul între Guvernele României și Republicii Moldova privind simplificarea controlului la punctul de trecere a frontierei Galați – Giurgiulești a fost semnat la București de secretarii de stat Bogdan Despescu și Mariana Lucrețeanu.

La momentul semnării acordului, știrea era că la Vama Giurgiulești, între România și Republica Moldova, va fi „control unic”. Concret, se preciza că, urmare a acestui acord, „va fi introdus un singur control vamal la Punctul de Trecere a Frontierei Galați – Rutier”, adică la terminalul românesc al vămii.

În documentația de fundamentare a acordului se preciza că „acest demers reprezintă o etapă în operaționalizarea coridorului verde Reni – Giurgiulești – Galați”, deoarece, anterior, în luna mai, a fost pusă în practică realizarea controlului comun între Ucraina și Republica Moldova, în orașul ucrainean Reni, situat la mică distanță de Vama Giurgiulești.

Acum, după ce Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului între Guvernele României și Republicii Moldova, se dovedește că soluția tehnică aleasă este una de compromis, deoarece nu mai este vorba despre un singur control, ci de două controale, ca și până acum, însă a fost schimbată locația unuia dintre ele.

Nu este „one stop control”, după model european, ci o înșiruire de controale clasice, care complică lucrurile

Deputatul Valeriu Munteanu, președintele Comisiei comune pentru integrarea europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, a atras atenția asupra limitărilor modelului propus pentru aplicarea „controlului coordonat” la punctul de trecere a frontierei Giurgiulești-Galați, pe sensul de intrare în România.

Potrivit acestuia, nu este un control comun în sens european, nu este „one stop control”, ci doar o înșiruire de controale clasice, care complică inutil situația.

În altă ordine de idei, se creează confuzie, deoarece acest regim funcționează doar pe sensul de intrare în România, în timp ce la ieșirea din țară controlul se face în mod clasic, în două puncte distincte.

Acest model este inspirat din experiența implementată, din aprilie 2023, la vama Albița – Leușeni și prezentat drept o <<bună practică>>. În realitate, însă, nu este vorba despre un control comun real, ci despre două controale consecutive, separate, desfășurate de autoritățile celor două state. Astfel, călătorii trebuie să oprească de două ori, să parcurgă două proceduri, să fie verificați în două baze de date, de două rânduri de funcționari. Așa-numitul sistem de control coordonat de la Leușeni – Albița, pe sensul de intrare în România, nu este o soluție eficientă, ci o formă fără fond. Nu este un control comun în sens european, nu este <<one stop control>>, ci doar o înșiruire de controale clasice, care complică inutil viața cetățenilor și transportatorilor.

La granițele Poloniei și Slovaciei cu Ucraina sunt în dezvoltare puncte vamale comune, cu un singur control, într-o singură oprire. Acesta este modelul pe care trebuie să-l urmăm, nu soluții temporare și experimentale”, a precizat deputatul Valeriu Munteanu.

În aceste condiții, „operaționalizarea coridorului verde Reni – Giurgiulești – Galați” mai are nevoie de unele reglaje.