La Via Crucis de la Roma crucea a fost purtată de o femeie din Rusia și de una din Ucraina
După doi ani de pandemie și restricții, în sfârșit Paștele catolic – desigur, și cel ortodox, dar acum e vorba doar despre cel catolic – e sărbătorit cu lume multă și respectând tradițiile, adică exact ca altă dată, ca în vremurile de dinainte de Covid-19.
La Roma, în cetatea sfântă a credinței, a fost anul ăsta sărbătoare deplină. În Vinerea Mare, Drumul Crucii sau Via Crucis a făcut, după 12 opriri prin Orașul Etern, popas, împreună cu papa Francisc, la Colosseum, unde câteva zeci de mii de oameni s-au adunat ca să asculte cuvântul de rugăciune al papei.
Amfiteatrul Flavian a fost plin și Colosseumul s-a luminat pentru a întâmpina credincioșii și turiștii. Dar nu faptul că s-a reluat tradiția după doi ani de pandemie este deosebit în știre. Și nici acela că Via Crucis de anul acesta a fost dedicat temei familiei, la cinci ani de la publicarea îndemnului apostolic Amoris laetitia.
Special a fost faptul că Pontiful a ales ca, la cea de-a treisprezecea oprire, la Colosseum, crucea să fie purtată de două femei, una din Ucraina și cealaltă din Rusia. Irina și Albina au ținut împreună, fără patimi ori ranchiuni, așa cum, din păcate, conducătorii lor nu sunt în stare, crucea pe care a murit Iisus.
Papa consideră că acest fapt este un simbol foarte puternic și înseamnă că Ucraina și Rusia sunt împreună în durere, în aceste săptămâni dramatice de război. Rugăciunea și meditația de la Via Crucis au fost rostite de cele două femei în limbile rusă și ucraineană: „Vorbiți în tăcerea morții și a diviziunii și învățați-ne să facem pace, să fim frați și surori, să reconstruim ceea ce bombele au vrut să distrugă”. La sfârșit, papa Francisc a încheiat astfel: „Isuse, vorbește-ne în moarte și învață-ne să facem pace!”
Însă, contrar celor rostite de papă, în Ucraina focul armelor s-a intensificat.