La zi: Medicul Radu Țincu face radiografia variantei Omicron
Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, a explicat că, spre deosebire de situația din al patrulea val pandemic, pacienții care se internează astăzi au acutizări ale bolilor de fond, determinate și cauzate de COVID-19, varianta Omicron.
Conform datelor intermediare, la bilanțul de luni România a înregistrat 20.131 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 și 41 de decese asociate COVID-19. „Avem în față un val 5 extrem de intens, cu o transmitere comunitară accelerată, ceea ce confirmă încă o dată scenariile din vestul Europei, unde am avut recorduri în toate țările lumii cu privire la numărul mare de îmbolnăviri.
Valul 5 creează două probleme – o problemă din perspectivă medicală pentru că, dacă în valul 4 discutam de pacienții cu Covid care veneau la spital pentru bronhopneumonia produsă de SARS-CoV-2, astăzi pacienții care se internează sunt pacienți care au acutizări ale bolilor de fond, determinate și cauzate de COVID-19, varianta Omicron. Chiar dacă varianta Omicron nu mai este atât de periculoasă ca varianta Delta, ea poate destabiliza o persoană cu anumite patologii cronice și să o aducă în spital”, a afirmat Radu Țincu pe B1 TV.
„Avem un raport publicat de Statele Unite”
Referitor la varianta Omicron a SARS-CoV-2, medicul a explicat: „Varianta, așa este, e mai blândă, însă nu este blândă. E o mare diferență între cei doi termeni. Este mai blândă comparativ cu varianta Delta, dar nu este o variantă blândă. Avem un raport publicat de Statele Unite, care au avut peste 400.000 de cazuri în fiecare zi, care ne-au spus că spitalizările, într-adevăr, nu au mai fost cauzate de afectare directă la nivelul plămânilor determinată de Covid, cum s-a întâmplat în valul Delta, ci pacienți cu boli cronice, pacienți cu boli respiratorii cronice, pacienți cu boli renale cronice au fost destabilizați în momentul în care s-au îmbolnăvit cu varianta Omicron”.
„În Statele Unite, spitalizările în terapie intensivă sunt preponderente, din luna decembrie până în luna ianuarie, ale persoanelor vârstnice cu boli cronice nevaccinate, dar nu pentru Omicron, ci pentru bolile de fond care au fost destabilizate și dezechilibrate în urma acestei îmbolnăviri”, a adăugat Radu Țincu.