Lacul Sărat alimentat cu apă din Dunăre, prin canale de irigații

Publicat: 24 iul. 2023, 12:05, de Andreea Caraua, în ESENȚIAL , ? cititori
Lacul Sărat alimentat cu apă din Dunăre, prin canale de irigații

De la începutul acestui an, aproximativ 400.000 de metri cubi de apă dulce din Dunăre au fost pompate prin canalele de irigații ale ANIF pentru a alimenta Lacul Sărat din Brăila.

Această măsură a fost luată în lunile martie și aprilie pentru a compensa scăderea nivelului apei din Lacul 1 cauzată de secetă. Scăderea nivelului ar fi afectat zăcământul mineral, iar faptul că acesta nu ar fi putut fi exploatat în condiții optime în timpul verii ar fi avut un impact negativ asupra persoanelor care vin în stațiune pentru tratament.

Aceasta nu este prima intervenție de acest fel, deoarece și în anul 2019, în fața riscului ca Lacul 1 să sece, au fost pompate 500.000 de metri cubi de apă din Dunăre. În ambele situații, analizele ulterioare au demonstrat că gradul de sărăturare și proprietățile terapeutice ale nămolului sapropelic nu au fost afectate de aportul de apă dulce.

Din cauza lipsei precipitațiilor și condițiilor meteo nefavorabile și în acest an, Asociația Balneară Lacu Sărat a apelat din nou la ANIF pentru a încheia un contract prin care să se aducă în lac 500.000 de metri cubi de apă în cursul anului 2023.

Deciziile finale

Vasile Turcitu, directorul Filialei Teritoriale de Îmbunătățiri Funciare Brăila, a explicat că în timpul campaniei de irigat în agricultură, nu este posibil să se furnizeze apă pentru irigații și, în același timp, să se alimenteze Lacul Sărat. Cu toate acestea, în timpul verii, în funcție de nevoi, se vor discuta soluții cu reprezentanții Asociației Balneare Lacu Sărat.

Procedura constă în pomparea apei dulci din Dunăre în Lacul Sărat 2, iar de acolo, prin intermediul unei conducte subterane care leagă cele două lacuri, apa este transportată în Lacul Sărat 1. Decizia de deschidere și închidere a stavilei pentru alimentarea Lacului 1 este luată de către Asociația Balneară Lacu Sărat. Asociația plătește suma de 53 lei pentru fiecare mie de metri cubi de apă.

Sorin Boșneag, președintele Asociației Balneare Lacu Sărat, a subliniat că ploile au fost insuficiente în acest an și nu au acoperit necesarul de apă. De aceea, s-au introdus până acum 200.000 de metri cubi de apă în lac, iar în funcție de necesități, se vor mai adăuga cantități suplimentare.

Institutul Național de Balneofizioterapie monitorizează cu atenție această situație pentru a asigura păstrarea calităților nămolului sapropelic.