Lansarea de rachete antigrindină, monitorizată strict și doar în cazuri excepționale în Prahova și Vaslui
Victorie importantă a fermierilor: lansarea de rachete antigrindină va fi monitorizată strict în județele Prahova, Vrancea, Buzău, Iași și Vaslui, iar tragerile nu se vor efectua decât cu acordul expres al ministrului Agriculturii și doar în cazuri excepționale și justificate.
Anunțul cu privire la monitorizarea lansărilor de rachete antigrindină a fost făcut de către Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR), în urma întâlnirii de joi de la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Întâlnirea a fost organizată la cererea reprezentanților Forumului APPR.
La discuțiile de la Ministerul Agriculturii a participat, la invitația ministrului Florin Barbu, și directorul general al Autorității Antigrindină, Gheorghe Căunei.
„Oficialul MADR a propus o soluție constructivă, acceptată de toți cei prezenți, prin care se va monitoriza strict lansarea de rachete antigrindină în județele Prahova, Vrancea, Buzău, Iași și Vaslui. Tragerile nu se vor efectua decât cu acordul expres al ministrului Agriculturii și doar în cazuri excepționale și justificate”, arată FAPPR într-o postare pe Facebook.
În vederea formalizării acestui demers de monitorizare strictă si supervizare expresă în județele menționate, cu implicarea directă a ministrului agriculturii, la începutul săptămânii viitoare va avea loc o întâlnire cu reprezentanții mediului asociativ, au mai precizat fermierii.
Fermierii nu vor rachete
Fermierii din România s-au plâns de multe ori de-a lungul timpului de efectele folosirii acestor rachete antigrindină. Cel mai recent, agricultorii din Vrancea, de exemplu, care sunt convinși că sistemul antigrindină este responsabil pentru seceta din zonă și au transmis un ultimatum către Ministerul Agriculturii, căruia i-au cerut cu insistență realizarea unui studiu unui studiu de impact privind utilitatea acestuia.
Mai mult de atât, fermierii spun că le este pusă chiar viața în pericol. De altfel, nu o dată s-a întâmplat ca rachetele antigrindină să nu explodeze și să cadă prin curțile oamenilor.
În opinia agricultorilor vrânceni, „o contribuţie determinantă în instalarea secetei pedologice extreme în zonă, o reprezintă sistemul antigrindină şi de atragere a precipitaţiilor. Mai exact, sistemul antigrindină, pentru că acesta nu funcţionează decât din punctul de vedere al protecţiei antigrindină”, arăta recent Asociaţia Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice (ACCPT) Vrancea.