Lapte mai puțin, produse lactate mai scumpe. Motivul crizei
Comenzile tot mai mici, restricțiile impuse HoReCa și închiderea școlilor au generat o scădere a producția fabricilor de lactate.
Conform TVR, față de aceeași perioadă a anului trecut se înregistrează un recul la majoritatea sortimentelor. Numai de la începutul anului, cel mai mult a scăzut producția de unt cu aproape 20% și cea de brânzeturi cu 9.8%, arată cele mai recente statistici oficiale.
Reprezentanții industriei spun că e o consecință a comenzilor mai mici din partea sectorului HoReCa și a școlilor, care împreună asigurau peste o treime din vânzări. A contat și programul redus al magazinelor.
Deja prețurile produselor lactate au crescut ușor față de perioada similară a anului trecut, conform statisticile oficiale.
Reducerea producției în fabrici îi afectează și pe fermieri. Cantitatea de lapte de vacă colectată a scăzut cu peste 7% de la începutul anului, conform Institului Național de Statistică.
Și importurile de lapte au scăzut, de la începutul anului, cu aproape 1.800 de tone și sunt mai mici cu 6,4% față de perioada similară din 2020, mai arată statisticile oficiale.