Laszlo Borbely, la finalul Forumului Studenţilor Români de Pretutindeni: Propunerile din rezoluţii vor fi luate în serios
Laszlo Borbely, consilier de stat şi şef al Departamentului de Dezvoltare Durabilă, s-a angajat, luni, să transmită ministerelor de resort propunerile din rezoluţiile adoptate de Forumul Studenţilor Români de Pretutindeni, organizat la Bucureşti la finalul lunii august.
„Oriunde aţi fi studenţi în această lume, e nevoie de voi. E nevoi, de exemplu, de un colectiv, cum sunteţi acum, de o familie a studenţilor tineri, frumoşi, pregătiţi, care nu numai că au formulat şase rezoluţii extraordinar de interesante, ci să vedem ce se întâmplă după. Pentru că noi, foarte disciplinaţi, anul trecut, am trimis la toate ministerele, la toţi cei care, evident, sigur, au citit. Şi să vedem ce facem cu aceste propuneri. (…) Acum o să fim mai insistenţi”, a spus Laszlo Borbely la ceremonia de încheiere a celei de-a doua ediţii a Forumului Studenţilor Români de Pretutindeni, proiect organizat de patru asociaţii de studenţi şi tineri, găzduită de Aula Ministerului Culturii.
El a arătat că, după cum a afirmat premierul Nicolae Ciucă la deschiderea evenimentului, propunerile studenţilor vor fi „luate în serios”. „Eu mă prezint săptămâna viitoare în faţa prim-ministrului şi o să spun: avem aceste rezoluţii, ce facem în continuare? (…) Suntem răspunzători să mergem mai departe”, a mai spus Laszlo Borbely.
Sorin Costreie, consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului, prorector al Universităţii din Bucureşti, şi-a exprimat speranţa ca Guvernul şi societatea să găsească soluţii pentru ca studenţii români din afara ţării să se întoarcă în ţară.
„Grija mare a societăţii şi la Guvern este că tinerii pleacă. Grija mea mare e că nu se mai întorc. Că plecaţi, că plecăm, este una. Problema e că dacă nu vă întoarceţi, atunci, da, avem o problemă. (…) Şi asta e obligaţia noastră, de a face tot ce putem, în Guvern, în societate, pentru ca să vă întoarceţi. Vă felicit că vă întâlniţi, cumva această migraţie masivă asigură şi mulţi membri ai Ligii. Ceea ce e bine, nu e bine, important e că v-aţi strâns şi că sunteţi o voce şi colaboraţi cu celelalte organizaţii studenţeşti şi o să luăm foarte în serios rezoluţiile, propunerile pe care mi le faceţi”, a afirmat Sorin Costreie.
În cadrul evenimentului au mai rostit alocuţiuni deputatul Cătălin Manea, reprezentant al minorităţii rome în Parlamentul României, Decebal Mohîrţă, fondator al FSRP, Elena-Alexandra Miron, ambasador de tineret al Dezvoltării Durabile ş.a.
Organizat de asociaţiile de studenţi şi tineret din România, în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, Forumul Studenţilor Români de Pretutindeni s-a desfăşurat începând cu 24 august la Bucureşti, propunându-şi să ofere o voce puternică studenţilor pentru a-şi exprima spiritul democratic şi pentru a ajuta la soluţionarea problemelor actuale.
Pe întreaga perioadă de desfăşurare a Forumului, peste 150 de studenţi din străinătate şi din România au dezbătut probleme relevante cu care se confruntă societatea românească şi, sub îndrumarea a 11 moderatori specializaţi, au redactat un document scris de tip rezoluţie, găsind soluţii eficiente pentru problemele aferente comitetului ales.
Pe lângă dezbateri, participanţii au avut acces la consultări cu oameni din domeniul subiectului ales, workshop-uri pe diferite teme, dar şi evenimente sociale şi de networking.
Forumul a fost structurat în şase comitete (compuse din 15-20 de studenţi): Educaţie şi Tineret; (Restructurarea sistemelor comunicaţionale şi educaţionale din procesul de învăţământ românesc); Sănătate; Justiţie; Muncă şi Economie; Energie şi mediu şi Afaceri Europene.
Potrivit organizatorilor, proiectul a avut ca finalitate implicarea activă a tinerilor în dezbateri constructive, deschise, rezultând şase rezoluţii, care vor fi înaintate instituţiilor cu putere decizională.