Lăudat de Consiliul Concurenței, Revolut vrea să deschidă sucursală în România
Oficialii operatorului bancar de transferuri financiare și plăți online, Revolut, au prin curaj, și au în plan să deschidă o sucursală în România, după ce sistemul de tranzacții, exclusiv online, a fost lăudat, public, de președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, care i-a făcut, recent, reclamă, nemascată, într-o conferință de specialitate.
Nu știm cât de firesc este ca șeful autorității de concurență, să favorizeze, și să promoveze, un actor sau altul din piață, din poziția pe care o ocupă ?
El a criticat celelalte bănci comerciale din sistem.
Chirițoiu a spus, tranșant, că asistăm la un grad scăzut de penetrare a sectorului bancar în economie, la nivelul scăzut de bancarizare a populației și un avans foarte limitat al modernizării sistemului IT bancar din România.
Acesta a subliniat că ,,o problemă persistentă şi nerezolvată rămâne penetrarea scăzută a sectorului bancar în economie, situație evidenţiată de ponderea activelor bancare în PIB, care este cea mai redusă din Uniunea Europeană”.
Laude la adresa Revolut, marca C.C.
Preşedintele Chirițoiu a remarcat că ,,aspiraţia şi succesul semnificativ al Revolut în România ridică întrebări cu privire la deschiderea către inovaţie a sistemului bancar local”.
„Văd că apare Revolutul, şi eu sunt client Revolut, şi succesul foarte mare pe care-l are Revolut în România îmi ridică semne de întrebare privind deschiderea spre inovare a sistemului nostru bancar. (…) Şi, iarăşi, problema mare şi veche şi nerezolvată a sistemului nostru bancar este penetrarea relativ scăzută în economie, faptul că avem cea mai scăzută pondere a activelor bancare în PIB din Uniunea Europeană”, a subliniat preşedintele Consiliului Concurenţei.
La doar câteva săptămâni, după declarațiile lui Bogdan Chirițoiu, managerii Revolut au anunțat intenția de a deschide o sucursală în România.
Simplă coincidență ?
Revolut are în strategie să deschidă o sucursală în România până la finalul lui 2024, însă banca digitală nu va crea un lanț de agenții în țară.
Noua entitate juridică a Revolut va da posibilitatea băncii să ofere IBAN-uri românești și produse bancare „locale”.
Gabriela Simion, Directorul General al Revolut România, spune că banca digitală nu urmărește să devină o bancă „tradițională” și că Revolut nu o să coboare prea curând din aplicația telefonului în sucursala de la „colțul blocului”.
Aceasta a dezvăluit și intenția ca banca digitală să ofere mai multe produse bancare oferite în prezent de băncile comerciale cu operațiuni convenționale. Revolut ar urma să lanseze, până la finalul anului, servicii de depozite la termen lansate, și examinează oportunitatea acordării de credite ipotecare.
Revolut funcționează ca bancă 100 la sută digitală pe toate piețele europene.
Deschiderea unei sucursale în România este o acțiune complexă, în special în cazul României, aceasta nefiind în zona euro.
Sucursala care ar urma să fie înregistrată în Registrul bancar al Băncii Naționale a României va fi înregistrată doar în formă juridică, și vor exista unități în mod fizic.
În ceea ce privește încadrarea Revolut în peisajul bancar românesc, banca vizează să intre în top 10 ca nivel de active. Ca număr de clienți, Revolut este pe locul doi în România, după Banca Transilvania, însumând peste 3.700.000 de utilizatori.