Laura Codruța Kovesi și Maia Sandu, în top Politico 28. „Caracterizarea” pe care au primit-o

Publicat: 10 dec. 2021, 06:00, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
Laura Codruța Kovesi și Maia Sandu, în top Politico 28. „Caracterizarea” pe care au primit-o

Publicația Politico Europe a dezvăluit lista POLITICO 28 Promoția 2022 a celor mai influente persoane din Europa – o listă a persoanelor de acțiune, a idealiștilor și a celor disruptivi care vor transforma fața Europei în anul următor.

Clasamentul anual al POLITICO al celor mai influenți oameni din Europa cuprinde, pe lângă cea mai puternică persoană de pe continent, o lista împărțită în trei categorii – “doers”, “dreamers” și “disrupters” -– fiecare reprezentând un tip diferit de putere.

În selecția de 28 de persoane din 28 de țări se află și procurorul-șef european Laura Codruța Kovesi și președintele Republicii Moldova Maia Sandu. Kovesi face parte din topul persoanelor de acțiune, iar Sandu se află pe lista liderilor idealiști. În topul realizat de Politico Europe, cel mai puternic om din Europa este considerat premierul italian Mario Draghi. În rândul persoanelor de acțiune, topul este dominat de noul cancelar german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron, iar pe locul al 6-lea se află și Laura Codruța Kovesi. Etichetată drept “lungul braț al legii”, Politico Europe subliniază că Laura Codruța Kovesi are „misiunea de a curăța Europa”.

Provocarea Maiei Sandu va fi de a găsi un echilibru între Est și Vest

“În calitate de prim procuror-șef al Uniunii Europene, ea are mandatul de a elimina fraudele legate de fondurile UE și de crima organizată, o premieră pentru blocul comunitar, chiar în momentul în care începe să trimită în capitală miliarde de euro din fondurile de recuperare. Acest lucru îi conferă o mare putere, chiar dacă se bazează în continuare pe instanțele naționale pentru desfășurarea proceselor efective. Având în vedere că statul de drept se află în fruntea agendei UE, toți ochii sunt ațintiți asupra modului în care va folosi această funcție despre care spune că este “una dintre cele mai importante din UE”. Kövesi este deja un nume mare în România natală (a obținut un loc într-un număr anterior al POLITICO 28 pentru activitatea sa de punere sub acuzare a politicienilor corupți în calitate de șefă a Direcției Naționale Anticorupție din România)”, arată publicația, potrivit caleaeuropeana.ro.

În ceea ce o privește pe Maia Sandu, președintele Republicii Moldova e clasat tot pe poziția a 6-a la categoria “idealiștilor”, un top dominat de primarul Parisului Anne Hidalgo și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen. “În calitate de președinte al Republicii Moldova, provocarea Maiei Sandu va fi de a găsi un echilibru între Est și Vest și, în același timp, de a scoate cea mai săracă țară din Europa din apele tulburi în care s-a împotmolit de la sfârșitul Războiului Rece. Liderul țării cu cea mai sinceră dorință de reformă de când s-a desprins de Uniunea Sovietică, în urmă cu trei decenii, Sandu are acum spațiul politic necesar pentru a începe să își promoveze agenda de reforme interne. Aceasta include promisiuni de a pune capăt anarhiei și de a eradica corupția, crescând în același timp standardele de viață și dând un impuls unei economii naționale sclerozate”, scrie Politico Europe, calificând-o pe Sandu drept “echilibristă”.