Laura Ilie a ratat dramatic intrarea în finala de la tir la JO 2020. Antrenorul Olimpiu Marin analizează cauzele eșecului
Laura Ilie era una din speranţele îndreptăţite ale delegaţiei României la cucerirea unei medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo, dar sportiva antrenorului Florin Olimpiu Marin, care şi-a asumat în întregime eşecul din calificările de sâmbătă, se numără printre primii olimpici români care vor părăsi Japonia, transmite trimisul special al AGERPRES, Teodor Ciobanu.
Olimpiu Marin a declarat pentru AGERPRES că este mulţumit de prestaţia Laurei Ilie şi că îşi asumă toată responsabilitatea pentru ratarea calificării în finala olimpică de la puşcă aer comprimat, 10 metri.
Deşi a concurat aproape de cel mai bun nivel al ei din acest an, aproape de personal best, Laura Ilie a ratat pentru jumătate de punct calificarea în finală, acolo unde se pornea de la zero şi totul era posibil în lupta pentru medalie.
„Laura a concurat şi a terminat pe locul nouă, din 50 de concurente. Aşteptările noastre, după cum se ştie, se situau la nivelul unei medalii, pentru care am fi putut intra în lupta pentru câştigarea ei dacă am fi reuşit să intrăm în finală. Din păcate, am fost pe locul nouă, primul care nu a reuşit să intre în finală. Laura a început concursul bine, cu o primă decadă de 104,8 puncte, care o plasau în partea superioară a clasamentului. Era la un moment dat pe locul 3 sau 4. Ulterior, la decada a doua, a fost o situaţie cu care în mod normal nu ar trebui să ne întâlnim. O concurentă din spatele ei a avut o defecţiune la armă, a ieşit de pe linia de tragere cu arma, a fost o situaţie neprevăzută, iar Laura a ieşit din starea de concentrare. Atunci a apărut primul şi ultimul nouar din concurs, un 9,8 în dreapta. A revenit la concentrarea de care ştiu că este capabilă, decadele au fost OK, şi am ajuns la finalul decadei a patra, când s-a luat decizia ca un cameraman să se posteze pe linia de tragere, ea din ultima participantă devenind prima în cadru. El a intrat în raza ei vizuală cu camera şi toate celelalte. A urmat o nouă perioadă de deconcentrare, au venit decarii, dar au fost decari mici. Vorbim de o serie de patru focuri care efectiv au scos-o din starea de concentrare. A revenit, a tras ultima decadă foarte bine, finalul a fost cel care se ştie, 5/10 de intrarea în finală”, a declarat antrenorul Olimpiu Marin.
„O intrare în finală ar fi putut aduce o bucurie azi. Cam asta a fost istoria primei participări a Laurei la o ediţie a Jocurilor. Trăirile au fost la alt nivel faţă de alte concursuri, dar a fost la fel pentru majoritatea concurentelor. Ea început bine, a terminat bine, dar a fost o situaţie cu care nu te întâlneşti. Eu am protestat, dar până la extragerea cameramanului, pentru că trebuie urmată o anumită procedură, lucrurile au mers cu au mers. Nu poţi intra în starea aia de concentrarea în care să fii una cu arma şi ţinta, într-un timp extraordinar de scurt. Ea a tras azi la 6/10 de personal best de anul acesta, iar asta arată cât de tare a fost concursul, Au fost patru rezultate peste ceea ce noi ca specialişti ne-am fi gândit. Dar important era să fii în finală. Rusoaica Galaşina care a intrat ultima în finală, a ieşit cu argint, în condiţiile în care a pierdut titlul olimpic la ultimul foc. Cele de pe locurile 6-8 au intrat în medalii şi primele cinci au ieşit din cursă”, a mai spus Marin.
Cinci ani de muncă
Cinci ani de muncă s-au risipit în tentativa de cucerire a unei medalii olimpice, dar Olimpiu Marin vede un câştig şi din această nereuşită de la Tokyo: „Această experienţă este un plus. Orice situaţie de genul acesta te întăreşte îţi oferă experienţă, chiar dacă azi a fost o experienţă mai puţin agreabilă pentru noi. Dar ne va întări şi vom şti pe viitor ce avem de făcut. Până la urmă vom reuşi să facem ceea ce am gândit când am plecat pe acest drum. Lecţia de azi este că atunci când îţi apar situaţii care nu depind de tine, sunt neprevăzute, trebuie să găseşti puterea să le stăpâneşti, să încerci să te adaptezi situaţiei existente şi să le faci să lucreze pentru tine. Puteau să ia acele cadre dintr-un unghi care să nu afecteze sportivele, pentru că nu numai Laura, ci şi o sportivă italiană, Ceccarello, a avut o cădere în acea perioadă”.
Pentru Laura Ilie, dublă campioană europeană (2019, 2020), Olimpiada de la Tokyo s-a încheiat, dar peste doar trei ani au loc Jocurile Olimpice de la Paris şi în faţă apare o nouă provocare care trebuie abordată.
„Parisul va începe mai repede decât era estimat, era un an post-olimpic, care nu mai e, şi apoi de la anul începeam calificările. Aşa că va trebui să ne facem şi noi o analiză personală a ceea ce s-a întâmplat aici şi asta la rece. Ne vom stabili ce avem de făcut perioada viitoare şi obiectivul este o medalie olimpică, nu ne dăm bătuţi. Ceea ce reuşisem în antrenamente ne dădea speranţa să fim în lupte pentru medalii, dar aşa se întâmplă în sport”, a spus Marin.
Antrenorul Laurei Ilie a adăugat că nu se îndoieşte că sportiva din Bucureşti va trece peste acest eşec şi va cuceri poate peste trei ani mult dorita medalie olimpică: „Laura este o fire foarte puternică, este o luptătoare. Dar e adevărat că am văzut-o pentru prima dată cu câteva lacrimi în ochi. Nu ştiu de ce natură, urmează să vorbim ulterior, poate că a fost un cumul de factori. Este o sportivă puternică şi sunt convins că va merge înainte până va lua şi acele medalii care îi lipsesc. Vreau să spun clar că îmi asum acest rezultat şi că eu sunt vinovat de ratarea unei medalii”.
Rămânem doar cu o medalie de aur din 2012
La Tokyo, medalia de aur i-a revenit sportivei Qian Yang (China) cu 251,8 puncte, podiumul fiind completat de Anastasia Galaşina (Rusia) – 251,1 şi de elveţianca Nina Christen (230,6).
„Pe sportivele din China le vedem de un an şi jumătate la competiţii, dar ne aşteptam să vină alte concurente. Dar baza lor de selecţie este imensă şi niciodată nu ştii cu ce garnitură apar la competiţii”, a opinat antrenorul de la CS Dinamo.
Tirul sportiv a adus României un număr de şase medalii la Jocurile Olimpice, ultima fiind a lui Alin Moldoveanu la Londra 2012, aur în proba de puşcă aer comprimat, 10 m.