Laurențiu Huică, fost vicepreședinte al Asociației Producătorilor de Medicamente a fost reținut
Laurenţiu Huică, fost vicepreşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente din România, a fost reținut pentru 24 de ore. Acestuia îi se aduc acuzații de constituirea unui grup infracțional organizat, punerea pe piață a substanțelor clasificate ca precursori, în formă continuată, și complicitate la trafic intern de droguri mare risc.
Totul ar fi început în perioada ianuarie 2021 și februarie 2023, când cei doi, împreună cu alți cetățeni străini (cehi, slovaci, polonezi, lituanieni) au constituit un grup infracțional organizat transfrontalier.
Gruparea a acționat în țări precum: Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Lituania și România, cu ” scopul scoaterii din circuitul legal a precursorilor efedrină și pseudoefedrină, pentru a sprijini producția de metamfetamină în laboratoare clandestine de pe teritoriul Poloniei și Cehiei”, anunță procurorii.
Pentru a face acest lucruri, gruparea s-a folosit de societatea Arena Group SA, deținută de Huică, prin intermediul căreia ar fi fost achiziționat efedrină și pseudoefedrină și transformate într-un medicament, după o formulă care să permită dizolvarea și extragerea rapidă în laboratoare clandestine unde erau folosiți la producția de metamfetamină.
”Precursorii au fost încorporați în două produse farmaceutice, comprimate de 50 și 120 de miligrame de efedrină și pseudoefedrină, unul dintre acestea fiind înregistrat ca medicament autorizat doar în România (nefiind autorizat în niciun alt stat din Uniunea Europeană), fără a fi obținută autorizația de export. În ceea ce privește cel de-al doilea produs, societatea românească nu deținea autorizație de producție și punere pe piață în România sau în țările din Uniunea Europeană. Comprimatele respective nu au fost livrate către spitale sau farmacii din România.
În tot acest timp, aceștia au reușit să livreze peste 168 de milioane de comprimate în care au fost înglobați, prin fabricare, precursorii efedrină și pseudoefedrină (aproximativ 6,7 tone clorhidrat de efedrină), din care se putea produce o cantitate totală de aproximativ 4,7 tone de metamfetamină.
”Menționăm faptul că, prețul unui kilogram de metamfetamină este de aproximativ 40.000 de euro la vânzarea en gros, iar pentru un gram de metamfetamină, prețul de vânzare este cuprin între 70 și 100 de euro. Raportat la aceste prețuri, valoarea drogurilor obținute prin procesarea precursorilor exportați din România este cuprinsă între 187 de milioane de euro (la vânzarea per kilogram) și 468 de milioane de euro (la vânzarea per gram)”, susțin procurorii.
În total, Societatea Arena Group a reușit să realizeze 97 livrări către societăți din Cehia, Bulgaria, Lituania și Spania.
Perchezițiile din România, efectuate la data de 01.03.2023, s-au soldat cu indisponibilizarea a 3 tone de precursori din categoria I, mai multe loturi de medicamente și suma de aproximativ 600.000 de euro, fiind identificate mai multe înscrisuri de interes în cauză.