Le Monde: Când cea mai mare economie a Uniunii își schimbă șeful, subiectul este crucial
În aceste zile toți ochii sunt ațintiți spre Germania, alegerile legislative din această țară, care vor avea loc pe 26 septembrie, fiind în prim plan.
„Când cea mai mare economie a Uniunii își schimbă șeful și, în plus, iese dintr-una dintre cele mai grave crize ale continentului, subiectul este crucial”, notează editorialistul de la Le Monde. Sunt enumerate îngrijorările legate de Germania post-Merkel: „Franța pierde, în orice caz, un partener cu care a putut să întrețină legături strânse și să dea o nouă viață cuplului franco-german, ceea ce a permis în special punerea în aplicare a planului-pachet de stimulare de 750 de miliarde de euro finanțat printr-o datorie comună a celor Douăzeci și Șapte.
Țărilor din Europa Centrală și de Est le va fi dor de un cancelar care, pentru că și-a început viața în RDG, a fost legătura dintre vestul și estul continentului, precum și între nord și sud. Așa-numitele „patru țări frugale” (Austria, Olanda, Suedia, Danemarca), campioane ale rigorii bugetare, orfană deja de aliatul lor britanic de la Brexit, vor fi lipsite și de tutela Berlinului. În schimb la Madrid, Lisabona sau Roma există temeri că se va reveni la o Germanie «egoistă» și campioană a austerității, așa că ele mizează pe o «relație specială» cu Parisul”, se mai arată în Le Monde.
Ieşirea Angelei Merkel de pe tabla politică de joc
„Chiar și alegătorii de stânga recunosc că le va fi dor de Merkel”, observă, de la Madrid, cotidianul ABC. Ieşirea Angelei Merkel de pe tabla de joc politică germană a schimbat complet percepția partidului său, CDU; și chiar alegătorii partidelor rivale recunosc că le va fi dor de ea.
În sondaje, atunci când vine vorba de candidați, electoratul își dorește în mare măsură continuitatea Merkel, mai ales că, potrivit acelorași sondaje, principalele preocupări ale germanilor se învârt în jurul pensiilor și al ocupării forței de muncă, constată ABC.