Legalizarea sinuciderii asistate/eutanasiei preocupă din ce în ce mai mult Europa
Poziția Marii Britanii reflectă o tendință în creștere, „inevitabilă” în rândul țărilor din Europa de Vest în ceea ce privește legalizarea eutanasiei și a sinuciderii asistate, potrivit Politico. Votul recent din Marea Britanie pentru legalizarea morții asistate arată o tendință în creștere în Europa.
Pentru Regatul Unit, aceasta a fost a doua încercare de a adopta o astfel de lege. De data aceasta, țara a ținut cont de lecțiile învățate din prima încercare eșuată (prin impunerea unor condiții mai restrictive).
Eutanasie versus sinucidere asistată
În cazul eutanasiei, un medic sau un prestator de servicii administrează unui pacient un medicament letal pentru a-i pune capăt vieții în mod deliberat, în timp ce, în cazul sinuciderii asistate, pacientului i se prescriu în mod legal medicamente letale pe care trebuie să le ia singur pentru a-și pune capăt vieții.
În mai multe dintre țările care au legalizat moartea asistată, numărul persoanelor care o folosesc pentru a-și pune capăt zilelor este în creștere. În 2023, în Olanda, 9068 de persoane au murit în urma unei morți asistate – 5,4 % din decesele din acel an.
În Belgia au existat 3423 de cazuri de eutanasie în 2023, reprezentând 3,1 % din totalul deceselor din țară.
Diverse forme de moarte asistată sunt deja legale în Austria, Belgia, Luxemburg, Țările de Jos, Spania și Elveția.
Martin Buijsen, profesor de drept al sănătății la Universitatea Rotterdam este de părere procesul „este inevitabil”. Buijsen precizează însă că acest lucru nu se va întâmpla în toate țările deodată, mai ales în Europa de Vest și Europa de Nord.
Există însă îngrijorări că legile existente sunt deja împinse dincolo de scopul pentru care au fost concepute și temeri că acest proces lent de transformare a morții asistate în normă ar putea duce la prejudicii, în special pentru persoanele vulnerabile.
În Elveția, utilizarea recentă a pastilei sinucigașe a stârnit controverse și a dus la mai multe arestări, în timp ce în Țările de Jos, tinerii cu probleme de sănătate mintală își iau viața în mod legal cu ajutorul statului.