Legătura dintre polițiști și asigurarea la casă. Cum se va schimba legea
Deși asigurarea la casă este obligatorie în România, doar undeva la 20% din imobile dețin o poliță de asigurare obligatorie. În absența acesteia, proprietarii riscă amenzi importante, de care pe viitor se vor ocupa polițiștii și nu primarii ca până acum, potrivit unui proiect de lege aflat la Senat.
După ce s-a dovedit că primarii sau persoanele împuternicite în acest scop de către aceştia, așa cum apare în lege, acum, nu și-au dovedit eficiența, pentru că n-au dat practic nicio amendă, autoritățile vor să-i implice pe viitor pe polițiști în aplicarea sancțiunilor.
Potrivit unui proiect de act normativ, aflat în momentul de față la Senat, se aduc modificări importante la Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, dar și la Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, arată Avocatnet.ro.
Concret, pe viitor, responsabilitatea de a-i amenda pe cei care nu-și asigură locuința obligatoriu nu mai aparține primarilor, ci „personalului desemnat în acest sens de către Ministerul Afacerilor Interne”.
Mai mult, proiectul de act normativ vizează și modificarea Codului fiscal, astfel că în cazul clădirilor rezidenţiale care nu sunt asigurate obligatoriu impozitul calculat pentru acestea se majorează cu 10%. Dacă sunt asigurate, facultativ, impozitul se micșorează cu 10%.
Conform legii în curs, lipsa asigurării obligatorii pentru locuințe aduce cu ea amenzi cuprinse 100 și 500 de lei. Teoretic, pentru că în realitate, „din 2008 nu s-a dat nicio amendă”, după cum se arată în expunerea de motive.
În România, este obligatorie asigurarea locuințelor (nu și anexele etc.) împotriva dezastrelor naturale în fiecare an. Riscurile acoperite de polița de asigurare obligatorie (PAD) sunt, potrivit Legii nr. 260/2008, cutremurele, alunecările de teren și inundațiile, fiind acoperite daunele produse prin efect direct al dezastrelor naturale, dar și cele produse prin efect indirect.
Pentru alte riscuri legate de locuințe, cum ar fi incendiile, vandalismul, inundațiile provocate de defecțiuni ale sistemelor de apă sau chiar furtul bunurilor din casă, românii pot să încheie o asigurare facultativă, care acoperă inclusiv bunurile aflate în interiorul casei.
Citeste si Cum se folosește cardul de energie pentru plata lemnelor de foc
Trebuie menționat totuși că asigurarea facultativă nu se poate încheia, dacă nu există o poliță de asigurare obligatorie PAD.