Ce legătură există între cutremurele din România și barajul Nova Kahovka
Oamenii de ştiinţă norvegieni susțin că au găsit dovezi ale unei explozii produse în zona barajului Kahovka, în momentul în care apa a început să curgă, pe baza unor semnale seismice detectate în România la o staţie din Bucovina.
Cauza distrugerii barajului Kahovka nu este încă clară și se vehiculează mai multe variante care ar fi putut determina avariera. Semnalele seismice înregistrate în Bucovina, România, la 620 km distanţă de Nova Kahovka, semnalează faptul că o explozie a avut loc marţi, 6 iunie, la ora 2:54. Norsar, iar reţeaua seismică norvegiană care a analizat semnalele, spune că momentul şi locaţia undelor seismice coincid cu prăbuşirea barajului, potrivit BBC.
Seismul a avut o magnitudine estimată între 1 şi 2, iar adâncimea a fost de 0 kilometri, potrivit Norsar.
„Datele de la staţiile seismice regionale arată semnale clare marţi, 6 iunie, la ora locală 2:54 (01:54, ora Norvegiei). Ora şi locaţia (coordonate: 46.7776, 33.37) coincid cu relatările din mass-media despre prăbuşirea barajului Kahovka. Semnalele indică faptul că a avut loc o explozie”, arată norsar.no.
Reţeaua seismică BURAR din Bucovina include 10 staţii, echipate cu senzori seismici instalaţi în foraje la adâncimi cuprinse între 30 şi 50 m, distribuite pe o suprafaţă de 5 km2.
Reţeaua a fost instalată în 2002, în cadrul colaborării româno – americane dintre INCDFP şi Centrul de Aplicaţii Tehnice al Forţelor Aeriene Americane. Datele înregistrate sunt transmise în timp real prin satelit la Centrul Naţional de Date din Bucureşti.
BBC arată că doar o cantitate foarte mare de explozibili ar fi putut produce un semnal seismmic detectat la circa 620 de kilometri distanţă.
De distrugerea barajului s-au acuzat reciproc atât Rusia, cât şi Ucraina, chiar dacă s-a speculat că ar fi putut ceda în urma unor avarii anterioare.Ce legătură ar putea să existe între semnale seismice detectate în România și distrugerea barajul Nova Kahovka, potrivit news.ro.