Lege pentru introducerea semnăturii electronice în relațiile de muncă
Contractele de muncă și documentele de instruire ar putea fi semnate și completate, în curând, și în varianta electronică. Inițiativa legislativă prevede că măsura nu este una obligatorie, ci opțională.
Fostul ministru al Muncii, deputatul liberal Violeta Alexandru a anunțat joi că a fost înregistrat proiectul privind introducerea semnăturii electronice în relațiile de muncă.
„Înțeleg foarte bine cât de mult s-a schimbat piața muncii și am convingerea că statul, legislația, regulile trebuie să se adapteze acestor schimbări. Nimic nu trebuie să țină pe loc modernizarea relațiilor de muncă”, susține fostul ministru.
Conform unui studiu Eurofound, numărul angajaților români care lucrează la domiciliu a crescut la 24% în 2020, față de numai 0,1% în 2010.
„Interesul unui stat modern, adaptat vremurilor trebuie să fie acela de a crea cele mai simple, favorabile condiții în care oamenii să muncească. Să muncească acolo unde au randament”, susține fostul ministru.
Noul proiect de lege vizează semnătura electronică la contractul individual de muncă (CIM)/ alte documente ce derivă din relația de muncă; semnătură electronică pe dovada efectuării instruirii securității și sănătății în muncă – SSM (în prezent se face pe hârtie, cu pixul); controlul și arhivarea în format electronic a documentelor de muncă.
„Semnătura electronică va fi opțională! Cine dorește să semneze în continuare cu pixul, o poate face”, a mai spus Violeta Alexandru.
Proiectul de lege a fost depus deja la Camera Deputaților.