Legea Cetățeniei, modificată. Cetățenia română va putea fi obținută după 10 ani de căsătorie

Publicat: 21 iun. 2024, 18:46, de Cristina Cohuț, în Justitie , ? cititori
Legea Cetățeniei, modificată. Cetățenia română va putea fi obținută după 10 ani de căsătorie
Sursa foto: dailybusiness.ro

Senatul a adoptat și amendat un proiect de completare a Legii Cetățeniei, inițiat de Guvern, în calitate de primă Cameră sesizată. Conform acestuia, cetățenia română poate fi acordată la cerere unei persoane străine care este căsătorită cu un cetățean român și cu care conviețuiește în România de cel puțin 10 ani, conform Agerpres.

Amendamentul a fost propus de senatorul PSD Robert Cazanciuc, adoptat de Comisia Juridică și apoi susținut de plenul Senatului.

Senatorul a subliniat că legislația actuală impune ca pentru obținerea cetățeniei, cetățeanul străin căsătorit cu un român/româncă să locuiască în România timp de cel puțin cinci ani, ceea ce senatorul consideră că constituie „o barieră”. El și-a exprimat speranța că acest proiect de lege va elimina această ”barieră”.

Proiectul de lege mai include măsuri necesare pentru dobândirea cetățeniei române și norme menite să prevină obținerea frauduloasă a acesteia. Printre acestea se numără verificări biometrice pentru persoanele care solicită cetățenia română.

„Proiectul completează cadrul legal în materia documentelor de călătorie şi actelor de identitate ale cetăţenilor români şi introduce verificări biometrice în procesul de acordare a cetăţeniei române prin implementarea unor procese verificabile şi sigure pentru a garanta că toţi solicitanţii de cetăţenie au identitate confirmată biometric înainte de a li se acorda cetăţenia română şi, ulterior, la eliberarea actului de identitate sau a documentului de călătorie romanesc. (…) Măsurile de introducere a biometriei privesc şi înlocuirea actualului certificat de cetăţenie de hârtie cu un card electronic de cetăţenie română eliberat celui căruia i s-a acordat sau care a redobândit cetăţenia română. Cardul de cetăţenie română include un suport de stocare de înaltă securitate în care sunt memorate datele biometrice şi datele personale ale titularului”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii cetățeniei române nr. 21/1991, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative, va fi supus dezbaterii în Camera Deputaților, care are rol decizional în acest sens.