Legea nomazilor digitali, votată de Senat. Avantajele noii prevederi legislative
Senatorii au votat favorabil inițiativa legislativă ce prevede implementarea vizei pentru nomazii digitali în România. Inițiativa legislativa a trecut cu 116 voturi pentru, un singur vot împotrivă și o abținere și urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților.
Proiectul definește termenul de „nomad digital” ca fiind străinul care este angajat cu un contract de muncă la o companie înregistrată în afara României sau care desfășoară activități economice printr-o companie înregistrată de acesta în afara României și poate desfășura activitatea de angajat sau activitatea din cadrul companiei de la distanță, prin folosirea tehnologiei informației și comunicațiilor.
„Acest proiect are în spate munca de câteva luni alături de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizarii, dar și alături de experți tehnici din Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Afacerilor Externe. L-am inițiat pentru că am încredere că prin el vom putea atrage resurse financiare aici, în România, așa cum, de altfel, multe state membre sau terțe o fac deja. Mă bucur că acest subiect este de interes pentru toate instituțiile publice, alături de care vom promova mai bine România în ochii străinilor, dar și pentru a dezvolta economia națională. Acum, poate mai mult ca oricând, este nevoie de o legislație care să răspundă la nevoia de a aduce resurse aici, iar eu vreau să oferim un instrument din secolul XXI în acest sens României”, a declarat deputata Diana Buzoianu (USR-PLUS), inițiatoarea proiectului.
Cum ajută viza pentru nomazii digitali?
Conform inițiatorilor, un plan serios pentru implementarea vizei pentru nomazii digitali va putea poziționa România în topul statelor membre pentru atragerea resurselor financiare în economie, a investiţiilor, chiar pentru deschiderea unor noi companii în România de către viitorii nomazi digitali.
Astfel, dacă România ar atrage doar 2.000 de nomazi digitali anual, care ar cheltui în medie 2.000 de euro pe lună, la finalul unui an vor fi atrași aproximativ 50 de milioane de euro în economia națională, ceea ce se traduce printr-un impact economic semnificativ pentru economia românească.
Printre statele care au aplicat instrumentul pentru nomazii digitali se numără și Germania, Estonia, Republica Cehă, Portugalia, Croația, Norvegia și unele state non-membre UE, precum Costa Rica, Georgia, Dubai, Insulele Cayman, Bermuda, Barbados, Antigua și Barbuda, Mexic, Australia și Thailanda.