Legea pentru combaterea risipei alimentare: prevederi pentru gestionarea mai bună a alimentelor
A fost promulgată legea pentru combaterea risipei alimentare. Actul normativ cuprinde măsuri privind reintroducerea alimentelor în circuitul economic.
Noua lege urmărește și organizarea la nivel naţional a activităţii tuturor operatorilor economici din sectorul agro-alimentar şi distribuirea pe o scară mai largă a alimentelor către persoanele defavorizate, dar şi conectarea producătorilor locali cu distribuitorii şi comercianţii din România. Astfel se poate asigura o distribuire mai fluentă a produselor alimentare.
„În România se pierd anual 2,55 milioane de tone de alimente care ar putea ajunge, de exemplu, la miile de copii care încă se culcă, zilnic, flămânzi. Lupta împotriva risipei alimentare face ca alimente care, altfel, ar ajunge la groapa de gunoi să devină resurse. Legea a fost elaborată încă de la bun început de un grup transpartinic de lucru, tocmai pentru ca acest proiect să devină”, a declarat deputata Diana Buzoianu, coiniţiatoare a proiectului
Prin noua lege va fi simplificată procedura prin care organizaţiile neguvernamentale pot să primească alimente atunci când acestea nu au un grad mare de perisabilitate.
Va fi înființată o platformă naţională de raportare a datelor cu privire la risipa alimentară de la operatori, creată şi gestionată de către Ministerul Agriculturii.
Magazinele, restaurantele, cantinele, autorităţile care gestionează alimente vor fi obligate să aplice cel puţin două măsuri dintre cele enumerate de lege înainte să arunce alimentele la gunoi.
Printre măsurile care pot fi implementate de operatorii economici sau autorităţi se numără:
– reducerea preţului la alimente înainte de data expirării;
– donarea alimentelor;
– transferul alimentelor pentru a putea fi refolosite pentru mâncarea animalelor;
– folosirea alimentelor la producerea de compost sau biogaz.
Unul dintre obiectivele legii este respectarea ţintelor asumate de România la nivel internaţional: înjumătăţirea risipei alimentare până în anul 2030. Studiile arată că între 30% şi 50% din mâncarea pe care românii o cumpără o aruncă, apoi, la gunoi în fiecare lună.