Leguma care îmbunătățește circulația sângelui și ajută la scăderea colesterolului și a trigliceridelor
Usturoiul are componente active care scad sinteza colesterolului periculos (LDL) și a trigliceridelor.
Din 1991, Comitetul American pentru Medicină Responsabilă a evidențiat importanța consumului optim de verdeață și legume a trei sau mai multe porții zilnic, dintre care una ar trebui consumată crudă.
În prezent, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) arată că „este indicat să consumi cinci porții în fiecare zi, repartizându-le între ambele grupe de alimente, jumătate crude”.
Este important de precizat că în ultimii ani s-a înmulțit consumul de produse rafinate sau manipulate precum carnea și alimentele de origine animală, astfel că dieta a câștigat calorii, grăsimi saturate, proteine, zaharuri simple și colesterol, și a pierdut alimente proaspete.
În schimb, verdețurile și legumele pline cu enzime vii, vitamine, minerale și oligoelemente pot inversa procesul degenerativ din organism și pot preveni și chiar vindeca multe tulburări de sănătate.
În plus:
- Oferă vitamine și minerale esențiale, mai ales dacă sunt consumate crude.
- Contribuie la menținerea la distanță a nivelului de zahăr și colesterol din sânge.
- Întărește sistemul imunitar și, prin urmare, previne multe afecțiuni.
Consumul zilnic de usturoi este sănătos pentru organism. – Foto: Getty Images
- Conține fibre care reglează tranzitul intestinal și combate constipația.
- Este de neînlocuit în dietele de slăbire și curățare.
- Este ideal pentru persoanele care suferă de hipertensiune arterială și probleme cardiovasculare.
Usturoiul: un puternic stimulent circulator
Usturoiul este unul dintre cele mai vindecătoare alimente din lumea plantelor. Planta conține peste 200 de substanțe active, una dintre ele este alicina, care este ideală pentru combaterea gripei, răcelii sau herpesului datorită efectului ău antiinfecțios.
Conform portalului cuerpomente.com, „usturoiul ajută la reglarea echilibrului grăsimilor din organism și îmbunătățește circulația sângelui”. Motivul acestor efecte este că componentele sale active scad sinteza colesterolului periculos (LDL) și trigliceridelor.Usturoiul are proprietăți anticoagulante. – Foto: Getty Images
Pe de altă parte, această legumă are efect vasodilatator și antiagregant plachetar, datorită compușilor săi sulfurați, care reduc riscul de tromboză sau infarct, precum și o capacitate hipotensivă, antioxidantă și bactericidă dovedită.
În mod similar, o publicație a Fundației Americane AARP, care deservește persoanele cu vârsta peste 50 de ani, asigură că există dovezi care indică faptul că usturoiul ajută la prevenirea lipirii trombocitelor și, prin promovarea unei circulații bune, previne formarea cheagurilor. Acest lucru se datorează efectelor generate de alicină și conținutului de vitamine B.Colesterolul ridicat este legat de aportul de alimente bogate în grăsimi. – Foto: Getty Images/iStockphoto
Pe de altă parte, portalul de bunăstare Tua Saúde indică și faptul că acest produs scade tensiunea arterială, deoarece exercită un efect hipotensiv. În această linie, AARP asigură că există studii care dezvăluie că usturoiul poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale cu până la 8%, făcând posibilă evitarea unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral.
Pentru a îndeplini acest obiectiv, una dintre modalitățile de a-l consuma este cu apă, deoarece stimulează producția de oxid nitric, care este un gaz cu o puternică acțiune vasodilatatoare, care facilitează circulația sângelui și scade presiunea asupra inimii.Usturoiul poate fi consumat crud sau în preparate alimentare. – Foto: Getty Images
Fără contraindicații
Un articol publicat în ziarul La Vanguardia, din Spania, asigură că usturoiul crud nu are contraindicații semnificative în doze normale, cu excepția persoanelor cărora le provoacă iritații la stomac sau alergii. De asemenea, s-a stabilit că poate scădea eficacitatea unor medicamente precum saquinavir, utilizate în tratamentul HIV.
Pentru a-l consuma, ideal este să nu îl înghiți întreg. Corect este să-l zdrobiți sau, mai bine, să-l tăiați în felii subțiri și, dacă vreți să înmoaie puțin aroma, amestecați-l cu ulei de măsline, de in, de nucă sau de cocos.Picioarele sunt una dintre părțile corpului cele mai afectate de circulația sanguină deficitară. – Foto: Getty Images
Media digitală Business Insider indică faptul că un cățel de usturoi crud abia are cinci calorii, oferă 0,2 grame de proteine și un gram de carbohidrați. Este bogat în mangan, vitamina B6, vitamina C, seleniu și fibre.
Alte legume puternice care protejează organismul
Ceapa
Ceapa este folosită în multe bucătării din întreaga lume, oferă o aromă plăcută și savoare preparatelor, precum și făcându-le preparate mai sănătoase.Ceapa este bună pentru îmbunătățirea circulației sângelui. – Foto: Getty Images/Sursa imaginii
Motivul sunt ingredientele active, deoarece datorită acestora este capabil să crească colesterolul HDL (cel „bun”) și să reducă LDL („rău”), ceea ce are un impact pozitiv asupra circulației sanguine.
Potrivit unor studii efectuate recent în Elveția, „consumul zilnic a 100 g de ceapă poate preveni osteoporoza prin reducerea pierderii de masă osoasă cu până la 20%”.Ceapa poate îmbunătăți circulația sângelui. – Foto: Getty Images
Anghinare
Anghinarea este un aliment care se consumă încă din Evul Mediu. În prezent, se știe că ingredientele sale active îi oferă și o capacitate enormă de a controla nivelul colesterolului din sânge, întrucât tocmai în ficat sunt metabolizate grăsimile, astfel încât funcționarea proastă a acestuia poate favoriza creșterea nivelului de colesterol LDL și trigliceride.
Din acest motiv, portalul web sabervivir.com a subliniat că „consumul regulat de anghinare poate îmbunătăți sistemul cardiovascular și poate reduce riscul de infarct, angină pectorală și arterioscleroză”.Anghinarea este diuretică și de curățare. – Foto: Getty Images
Este, de asemenea, o legumă cu acțiune diuretică și de curățare, al cărei zahăr, inulină, este bine tolerată de bolnavii de diabet.
Sfeclă
Sfecla roșie este o legumă deosebit de bogată în acid folic (150 de grame acoperă jumătate din necesarul zilnic) și vitamina C, precum și furnizează potasiu și fier.
Potrivit portalului botanical-online.com, „are un conținut ridicat de fibre solubile și insolubile: fibrele insolubile contribuie la buna funcționare intestinală, în timp ce fibrele solubile scad colesterolul LDL și nivelul zahărului din sânge”.Sfecla rosie ajuta la scăderea nivelului de colesterol. – Foto: Getty Images
Datorită bogăției sale în acid folic, contribuie la formarea de noi celule, influența sa asupra producției de dopamină are un impact pozitiv asupra bunei dispoziții și datorită aminoacidului său metionină, păstrează pielea, părul și unghiile în stare bună. .