Leguma care reduce la jumătate zahărul din sânge, la diabet
Ceapa ar trebui să facă parte din dieta persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat tip 2, întrucât această legumă poate reduce la jumătate nivelul zahărului din sânge.
Cercetătorii au descoperit recent că această legumă ar permite scăderea cu 50% a nivelului de zahăr din sânge. Este anunțul site-lui Surrey Live, conform rezultatelor prezentate la a 97-a reuniune anuală a Endocrine Society de la San Diego.
Cercetările efectuate pe șobolani diabetici, tratați în paralel cu metformină, un medicament antidiabetic, arată că extractul din bulbii de ceapă, administrat pe stomacul gol, scade hiperglicemia.
Șobolanilor cu diabet zaharat indus medical și celor sănătoși li s-au administrat câteva doze de metformină și câteva doze de extract din ceapă, astfel încât rezultatele să poată fi comparate. Atunci când este administrat pe nemâncate (a jeun), în doză de 400-600 mg, acest extract din ceapă reduce până la 50% zahărul din sânge, comparativ cu nivelul existent la începutul studiului.
Dacă pare utilă pentru diabet, ceapa nu s-a dovedit benefică pentru șobolanii care nu aveau această boală. În cazul acestora, ceapa le-a mărit pofta de mâncare și, astfel, au fost stimulați să ia în greutate. „Ceapa nu este bogată în calorii, însă extractul pare să crească rata metabolică și, odată cu această creștere, este stimulat și apetitul, ducând la o hrănire mai intensă a șoarecilor”, a explicat Anthony Ojieh, cercetător.
Deocamdată, cercetătorii nu au ajuns la o concluzie în privința modului în care extractul din bulbul de ceapă a determinat scăderea glicemiei. Rămâne ca studiile ulterioare să facă acest lucru. Trebuie subliniat însă că este inutil să mărim consumul de ceapă pentru a evita diabetul. Cel mult, aceasta ajută în cazul diabetului diagnosticat.
Diabetul, boală caracterizată prin excesul de zahăr în sânge (hiperglicemie), poate fi prevenit printr-o alimentație echilibrată. Pentru a a reduce riscul de diabet, sunt recomandate limitarea consumului de alimente bogate în grăsimi, sare și zahăr și evitarea sedentarismului.