Cele mai multe legume și fructe cu pesticide vin din Turcia. ANSVSA vrea laborator de analize la Constanța
Cele mai multe importuri de legume şi fructe contaminate cu pesticide provin din Turcia, susține vicepreşedintele ANSVSA, Mihai Ponea, care anunță o investiție de până la 10 milioane euro într-un laborator la Constanța. Aici ar urma să se facă analiza reziduurilor de pesticide, astfel încât tot ce vine din Turcia în Europa pe zona de legume-fructe să intre prin România și nu prin Bulgaria, cum se întâmplă în prezent.
Oficialul ANSVSA susține că importurile venite din Turcia constituie o “îngrijorare”, acesta fiind și motivul pentru care țara nostră a propus Comisiei Europene să mărească numărul de controale, iar produsele să nu fie comercializate până nu există certitudinea că sunt sigure.
„Am avut o mare provocare anul acesta şi pe zona de legume şi fructe contaminate cu pesticide, provenite din Turcia. 90% din ceea ce intră în România şi ce merge spre Europa pe legume şi fructe vine din această zonă. Vorbim de citrice, portocale, rodii, lămâi, pere, pătrunjel. Turcia este o îngrijorare şi de aceea am propus Comisiei Europene modificarea Regulamentului 1793 pentru creşterea procentului de recoltare şi de interzicere a punerii pe piaţă a transporturilor de legume-fructe până nu ne asigurăm că acestea nu sunt contaminate cu pesticide”, a declarat Mihai Ponea pentru Agerpres.
România are pârghii limitate în ceea ce priveşte creşterea frecvenţei controalelor, mai arată oficialul ANSVSA.
„Putem să ne plângem la Comisie, unde ne întâlnim lunar cu toate statele membre, să spunem că avem o îngrijorare şi să solicităm creşterea frecvenţei şi procentului de recoltare probe, pentru că la import se aplică un regulament pe tot teritoriul UE”, a mai afirmat Mihai Ponea.
Ce se întâmplă în piață
Vicepreședintele ANSVSA a vorbit și despre faptul că unii operatori întârzie să anunţe autorităţile despre probele contaminate pentru a-şi putea vinde marfa, existând chiar suspiciunea că acest lucru este făcut cu intenţie.
„Credem că uneori se întâmplă cu intenţie. De exemplu, operatorul a făcut proba pe autocontrol pe data de 1, i-a venit buletinul pe 7 şi informează autorităţile pe 14, dar el vinde toată marfa în această perioadă. Eu zic ca asta e crimă împotriva copiilor noştri. Avem câteva cazuri, puţine ce-i drept, dar vrem să le reducem la zero şi sa dispunem măsuri extrem de severe prin neanunţarea autorităţilor. Interzicerea activităţii pentru o perioadă de 6 luni şi sancţiuni între 10.000 şi 40.000 lei pentru neanunţare. De asemenea, laboratorul, odată ce are un buletin neconform, are obligaţia să anunţe de îndată autorităţile statului”, a precizat Mihai Ponea.
Soluția ar fi schimbarea legislaţiei privind sancţiunile, HG 984, până la sfârşitul anului, astfel încât acestea să fie mai mari, descurajatoare, dar şi aplicarea de măsuri complementare foarte severe: interzicerea activităţi pe o perioadă de până la un an în astfel de situaţii.
Laborator de 10 milioane euro
La Constanţa urmează să fie realizat un laborator performant pentru analiza pesticidelor din legume şi fructe, ceea ce presupune o investiţie de până la 10 milioane de euro, astfel încât tot ce vine din Turcia în Europa, pe zona de legume-fructe, să intre prin România, a mai arătat oficialul ANSVSA. După cum se știe, acum, aceste produse intră prin Bulgaria.
„Ne dorim să facem un laborator naţional pentru analiza pesticidelor din legume şi fructe. Din analiza noastră în ultimii 3 ani creşte în fiecare an consumul de legume fructe şi astfel şi afluxul de astfel de produse din aceste ţări. Noi vrem să fim pregătiţi cu capacitatea analitică, care nu este uşoară. O investiţie pentru detecţia de pesticide necesită costuri destul de mari atât în echipamente, dar cel mai important, în resursa umană. Îţi trebuie cel puţin un an de zile pentru ca un specialist să poată să emită un buletin de analiză. Detecţia unui pesticid înseamnă să te duci la părţi per milion, adică să măreşti de un milion de ori ca să poţi detecta un pesticid într-o probă”, a precizat Mihai Ponea.
În țara noastră, există în prezent cinci laboratoare pentru detecţia de pesticide în legume şi fructe, iar în alte şapte judeţe în produse de origine animală şi furaje.