Legumele şi fructele din supermarket. Mituri, percepţii, realităţi. Carrefour a numărat legumele şi fructele româneşti din magazinele sale

Publicat: 29 oct. 2024, 06:26, de Ady Ivașcu, în ECONOMIE , ? cititori
Legumele şi fructele din supermarket. Mituri, percepţii, realităţi. Carrefour a numărat legumele şi fructele româneşti din magazinele sale
Legumele şi fructele din supermarket. Mituri, percepţii, realităţi. Carrefour a numărat legumele şi fructele româneşti din magazinele sale

Legumele și fructele din supermarket au devenit sursa unor mituri, unele dintre ele izvorâte din dorința de a avea o dietă sănătoasă, iar altele, din neîncrederea în procesele moderne de cultivare și distribuție.

Cu toţii ne-am confruntat cu opinii şi experienţe conform cărora legumele şi fructele din supermarket nu sunt la fel de sănătoase precum cele din grădină, sunt lipsite de nutrienţi şi de gustul autentic, sunt toate din import şi congelate, tratate cu substanţe toxice şi transportate în condiţii nesigure pe distanţe lungi, ambalate în plastic nociv, pe cât de mari şi frumoase, pe atât de pline de chimicale.

Carrefour, una dintre cele mai mari reţele de hipermarketuri şi supermarketuri de pe piaţa românească, a numărat fructele şi legumele proaspete şi româneşti din magazinele sale şi iată la ce rezultate a ajuns.

Cooperativele parte din programul Grădina Noastră au livrat în magazinele Carrefour peste 60 de milioane de unități de fructe și legume, în perioada 2023-2024.

„În prezent, lucrăm cu peste 600 de producători ultralocali, care livrează în magazinele Carrefour dintr-o rază de până la 50 km. Acest lucru ne permite să oferim clienților produse proaspete chiar și la doar 6 ore de la recoltare”, a declarat Jagoda Zientara, director comercial și aprovizionare Carrefour România.

Compania colaborează, în prezent, cu 28 de cooperative pentru legume proaspete, dintre care zece cultivă și livrează exclusiv pentru Carrefour.

Acestea sunt Grădina Noastră din Vărăști, Zărand, Însurăței, Brezoaele, Fierbinți, Beiuș, Ostrov, Târgu Secuiesc, Huși și Voinești, iar împreună reunesc peste 340 de fermieri.

Spre exemplu, Cooperativa Grădina Noastră din Vărăști a livrat 30 de milioane de unități de legume, iar Cooperativa Grădina Noastră din Fierbinți, 95.000 de unități de varză, ardeioase, vinete, dovlecei, țelină.

În perioada 2023/2024, cooperativele din România au înregistrat vânzări impresionante pentru top cinci produse, incluzând pepene verde, cartofi noi albi, varză albă, pătrunjel verde și castraveți cornichon.

Printre producătorii ultralocali, cei aflați la o distanță de maximum 50 km de magazinele Carrefour, cel mai mic a fost producătorul Vaida Narcis din Vrancea, care a livrat 1.478 de bucăți de sparanghel verde, în valoare de 21.103 lei.

Cel mai mare producător ultralocal, Marin Hagiu din Adunații Copăceni, a avut o performanță remarcabilă, livrând 6,3 milioane de unități de legume, alături de 102 tone de fructe, cu o valoare totală de 9,9 milioane de lei.