Legumicultorii din Matca, tăiați de la subvenții. Ce ordin a dat MADR

Publicat: 04 mart. 2023, 15:30, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL , ? cititori
Legumicultorii din Matca, tăiați de la subvenții. Ce ordin a dat MADR

O nouă lovitură pentru legumicultorii români, care după ce s-au trezit cu sprijinul cuplat pentru culturile în spațiile protejate micșorat de câteva ori, în 2023, riscă acum să-l piardă definitiv. Cei mai afectați sunt producătorii din Matca, județul Galați, cel mai mare bazin legumicol din țără, unde până la 90% din producători sunt în situația de a rămâne fără sprijin.

Situația a apărut după ce a fost publicat Ordinul nr. 80/2023 în MO Nr.168/28.II.2023, care prevede noile reguli și documente pe baza cărora se va acorda sprijinul cuplat vegetal (SCV) pentru legumele cultivate în spațiile protejate. Sunt, însă, o serie de prevederi care nu fac decât să îngreuneze activitatea legumicultorilor, după cum ne-a semnalat Uniunea Salvăm Țăranul Român (USTR).

Aceasta atrage atenția că, începând cu anul 2023, legumicultorii care dețin o suprafată de solarii de 0,3 ha, până la 0,99 ha nu vor mai fi eligibili pentru acordarea acestui tip de sprijin, dacă nu sunt și beneficiari BISS (fost SAPS- Schema de plată unică pe suprafață). În perioada PNDR 2014-2020, cât și în cea de tranziție 2021-2022, aceeași fermieri au fost eligibili pentru declararea și încasarea sumelor cuvenite pentru SCV Legume Cultivate în Spații Protejate, arată Uniunea.

Cei mai afectati de această noua prevedere vor fi nimeni altii decât legumicultorii din localitatea Matca, județul Galați, la această dată cel mai mare bazin legumicol din țără cu peste 1.600 ha de legume cultivate în spații protejate, existând riscul ca 70-90% din fermierii de aici să piardă dreptul la această subvenție, se arată într-un comunicat al USTR.

Organizația susține că sprijinul financiar pentru SCV acordat pentru cultivarea legumelor în spații protejate a fost redus de la 12,4 milioane euro pe an în PNDR 2014-2022 la doar 2,4 milioane euro în PNS 2023-2027, fără să se țină cont de solicitările și nevoile sectorului legumicol, greu încercat si afectat de pandemia de COVID-19, războiul din Ucraina și de toate creșterile de prețuri la energie, inputuri, combustibili etc. din ultima perioadă.

S-a ajuns astfel la o subvenție cuprinsă între 1.000 si 2.000 de euro/ha, adică o diminuare a sprijinului acordat pentru SCV cu peste 200% față de perioada 2014-2022, precizează USTR.

Întrebări pentru ministrul Daea  

USTR îi reproșează ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Petre Daea, câteva aspecte, printre care se numără și faptul că în grupurile de lucru ale PNS și în drafturile prezentate la întâlniri fermierii menționați nu erau excluși de la plată. De asemenea, în documentul oficial al PNS trimis de către România la Bruxelles și aprobat de către CE acești fermieri au fost incluși din nou, fiind eligibili pentru plata SCV.

Legumicultorii mai spun că nu au fost înștințați de această modificare nici în perioada când au participat la “Marea Caravană a Cunoașterii” promovată de MADR.

Pe site-ul oficial al MADR, APIA, cât și pe paginile de Facebook ale acestor instituții, apare informația că se păstrează regulile din perioada 2014-2022, se precizează în comunicat.

Legumicultorii cer MADR să răspundă public de ce a fost luată această decizie de modificare și excludere a fermierilor, cu ce scop și cu cine s-a consultat în acest sens?

În plus, se întreabă dacă nu cumva prin ‘’această aberantă decizie nu încalcă drepturile fermierilor, nu respectă regulamentele UE și nu îi discriminează pe legumicultorii autohtoni față de colegii lor din UE’’.

‘’Informăm MADR că Uniunea Salvăm Țăranul Român va merge până la capăt în demersul său pentru a putea obține drepturile cuvenite pentru legumicultorii din Romînia și va urma toți pașii necesari pe care îi are la îndemână, de la atacarea acestui act normativ la Curtea  cu Constituțională și sesizarea Comisiei Europene cu privire la încălcarea drepturilor pe care le au fermierii români care și ei fac parte din Marea familie europeană’’, se arată în documentul semnat de membrii USTR.  

”Uniunea Salvăm Țăranul Român” include Federația Sindicatelor Democratice din Agricultură, Federația Națională a Lucrătorilor din Agricultură, Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt, Asociația Producătorilor de legume ECOLEG, Asociația Legum‐Ro‐Fruct Sud‐Vest Oltenia, Aociația Femeilor din Mediul Rural Olt, Asociația Națională a Tinerilor Producători de Legume și Alte Produse Zootehnice Matca, Cooperativa Agricolă Ferma Ardeleană, Cooperativa Agricolă Legume de Vidra, Cooperativa Agricolă Legume de Glodeanu Sărat, Coperativa Agricolă Roșiori de Ialomița, Cooperativa Agricolă Ialomițeană Line, Organizația de producători TOMATE COM și Federația Uniunea Producătorilor Agricoli și Organizațiilor Interprofesionale.