Legumicultorii îi cer președintelui Iohannis un ajutor de urgență pentru a salva anul agricol 2023
Uniunea ,,Salvăm Țăranul Român” (USTR) îi solicită președintelui Klaus Iohannis acordarea unui ajutor de stat de urgență pentru despăgubirea fermierilor afectați de fenomenele meteo extreme ce au avut loc în perioada 28-30 martie în mai multe județe din țară, altfel anul agricol 2023 va fi compromis.
Din cauza vântului și a frigului, cultivatorii de legume în spații protejate au înregistrat pagube de până la 100%, fiind afectate, însă, și culturile de viță de vie, pomi fructiferi și cartofi.
De asemenea, USTR a mai cerut prelungirea perioadei de recoltare din programul Tomata până la data de 31 iulie 2023.
Apelul USTR este adresat către Președintele României, Guvernul României, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Comisia pentru Agricultură din Senat, Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților, precum și la partidele politice.
Uniunea atrage atenția că, la acest moment, o parte din fermierii din sectorul Legume, Fructe și Cartof sunt greu încercați de pagubele suferite și se văd în imposibilitatea înființării culturilor și repararea dezastrelor materiale provocate de aceste fenomene meteo extreme.
“Luând în considerare cele semnalate de noi vă rugăm să acordați atenția cuvenită și să veniți în sprijinul fermierilor cu o formă de sprijin financiar cu caracter de urgență pentru a salva ce se mai poate salva din anul agricol 2023”, se arată în comunicatul USTR.
Din cauza fenomenelor meteo extreme din ultimele zile (vânt puternic cu caracter de vijelie, temperaturi scăzute, înghet târziu de primăvară etc) înregistrate în perioada 28-30.03.2023, fermierii români au suferit pagube importante, arată USTR.
Astfel, au fost afectate cu procente de la 20-100% suprafețe importante de legume cultivate în spații protejate și solarii de răsaduri. distrugându-se atât structurile solariilor, foliile de acoperire, culturile deja înfiintate, răsadurile din răsadnițele fermierilor etc.
De asemenea, în urma temperaturilor nocturne negative (conform ANM) au fost afectate și culturile de viță de vie, pomi fructiferi și cartofi, mai precizează USTR.
Comunicatul este semnat de mai multe federații, asociații și cooperative de legumicultori membre ale USTR.
Citeste si Cum arată solariile din Desa (Dolj), după ce vântul le-a pus la pământ (Foto)