Lenjeria norocoasă sau fotografia Papei. Superstiţiile piloţilor de Formula 1 şi psihologia din spatele acestora

Publicat: 29 apr. 2025, 21:47, de Ady Ivașcu, în LIFESTYLE , ? cititori
Lenjeria norocoasă sau fotografia Papei. Superstiţiile piloţilor de Formula 1 şi psihologia din spatele acestora
Lenjeria norocoasă sau fotografia Papei. Superstiţiile piloţilor de Formula 1 şi psihologia din spatele acestora

Lenjeria norocoasă? O fotografie a Papei? Piloții de Formula 1 sunt cunoscuți pentru superstițiile lor – dar au acestea un impact asupra performanței? În Formula 1, piloții se bazează pe abilitățile lor naturale și pe aptitudinile perfecționate prin ani de muncă grea pentru a ajunge în vârful muntelui. Dar când atingi viteze de peste 200 km/h pe un circuit de curse nu este neobișnuit să găsești orice formă de confort pentru a te asigura că ești în siguranță.

Superstiţiile piloţilor de Formula 1 şi psihologia din spatele acestora

Unii piloți au apelat la ritualuri și superstiții ca sursă de îndrumare – aceste elemente sau practici având o putere tacită care poate dicta rezultatul unei curse, unde o sutime de secundă poate determina gloria sau clasarea pe ultimul loc.

Superstițiile piloților de Formula 1 sunt de multe feluri. Fie că este vorba de utilizarea de articole de îmbrăcăminte sau de jetoane „norocoase”, de numere sau de religie, superstițiile sunt prezente în acest sport de când există piloți pe grilă.

Deși mai puțin frecvente în 2025, unii piloți încă au superstiții. Dar de ce unii piloți sunt mai superstițioși decât alții?

Superstițiile și rutinele sunt menite să ofere sportivului un sentiment de control, coerență și încredere”, spune Courtney Walton, psiholog și cercetător în psihologia sportului la Universitatea din Melbourne.

În timp ce superstițiile pot, în unele ocazii, să creeze încredere, comportamentul superstițios face acest lucru printr-un efect placebo și prin coincidență. În acest caz, comportamentele superstițioase îi pot lăsa pe sportivi blocați”, a declarat el jurnaliştilor.

Crearea de rutine înainte de performanță care sunt bine planificate, repetate, intenționate și bazate pe dovezi sunt mult mai susceptibile de a crea controlul, coerența și gestionarea anxietății, pe care sportivii le doresc”.

Superstiţii faimoase ale piloților de Formula 1

Alan Jones, legenda australiană a Formulei 1, s-a referit la perechea sa de chiloți roșii norocoși ca fiind unul dintre motivele principale pentru care a câștigat campionatul de piloți de Formula 1 din 1980, cu Williams.

Sunt foarte superstițios și m-am simțit neliniștit pentru că am crezut că i-am pierdut”, a declarat Jones presei după ce și-a asigurat campionatul din 1980 în Canada.

Dar Bev, soția lui Jones, a condus până la Brands Hatch, unde îi lăsasem într-o rulotă, și i-a adus aici, la Montreal”, a spus el.

Deși septuplul campion mondial Lewis Hamilton admite că superstițiile sunt un produs al minții, pilotul britanic în vârstă de 40 de ani a mărturisit că nu a fost scutit de ele în primii ani de viață.

Într-un interviu din 2021 cu colegul său britanic și gazda talk show-ului James Corden, Hamilton a spus: „Am avut o pereche de chiloți norocoși până când mama mea i-a micșorat la spălat”.

Abia la 17 sau 18 ani am avut un ritual de cum să mă îmbrac: mai întâi șoseta dreaptă, apoi șoseta stângă. Am urcat în mașină în Germania, pe punctul de a începe cursa, și casca mea nu era aranjată. Așadar, am ratat unul dintre elementele acestor pași pe care îi credeam cruciali pentru a-mi face treaba.

Îmi amintesc că m-am prăbușit câteva secunde mai târziu, iar după aceea, m-am gândit: „Este ridicol, totul este în capul meu”. Noi creăm aceste lucruri în mintea noastră”, a adăugat el.

Nu doar articolele de îmbrăcăminte au fost considerate talismane norocoase, Sebastian Vettel – de patru ori campion mondial – purtând anterior obiecte în costumul său de curse, cum ar fi un mic porcuşor de metal sau o monedă de un cent pe care a găsit-o pe o stradă din Indianapolis în timpul debutului său în Formula 1 în 2007.

Cu toate acestea, cea mai cunoscută superstiție a pilotului german retras este o medalie de argint pe care o pune în ghete la fiecare cursă.

Potrivit diverselor rapoarte, pandantivul de argint este o medalie a Sfântului Cristofor – patronul călătorilor – pe care i-a dăruit-o bunica sa.

Cineva are grijă de tine

Când concurezi într-un sport în care siguranța nu este întotdeauna garantată, diverși piloți consacrați sau în devenire apelează la religie pentru confort și protecție.

Fostul pilot Redbull Sergio Perez a păstrat o fotografie a răposatului Papă Ioan Paul al II-lea în cabina sa de pilotaj, după ce l-a întâlnit pe fostul pontif în Italia.

O am pentru că mi-a atins mâna în anii 2000. Am simțit o mare legătură cu el. Și în aceste zile, deși a murit, încă simt o mare legătură cu el”, a declarat pilotul mexican.

Este cineva în care chiar am încredere și simt că este de partea mea tot timpul. Simt că faptul că îl am în mașină este foarte important – îmi dă un plus de putere în orice”.