Lentile de contact cu microplastice și alte substanțe periculoase!
Potrivit unei investigații efectuate de revista ”60 millions de consommateurs” din Franța, lentilele de contact conțin substanțe chimice și microplastice potențial periculoase pentru sănătate.
Mai multe studii au observat prezența substanțelor chimice potențial periculoase în lentilele de contact, care migrează în organism, cum ar fi PFAS, microplastice sau dioxid de titan. ”Dar e greu să știi mai multe. Compoziția exactă a lentilelor nu este cunoscută, este un secret industrial. Și nu se știe cu adevărat ce ar putea elibera”, precizează Adélaïde Robert, șefa secției de ”sănătate” a revistei ”60 millions de consommateurs” pentru France Info.
Investigația efectuată de revista ”60 millions de consommateurs” a ajuns la concluzii mai nuanțate. „ Spre deosebire de studiile menționate, nu am găsit dovezi ale migrării PFAS în lichidul pentru lentile, lichidul lacrimal. Niciuna dintre cele 241 de substanțe care ne interesează sau cele șase microplastice principale căutate. Cu toate acestea, peste tot au fost găsite microparticule, care au putut fi identificate drept microparticule de silicon în două cazuri și urme de dioxid de titan”.
Dioxidul de titan este cunoscut ca un factor iritant pentru ochi și este posibil un cancerigen, mai ales dacă subsanța ajunge în lichidul lacrimal pentru a migra ulterior în organism.
Pe de altă parte, autorii acestei investigații se referă și la un alt pericol pe care îl reprezintă lentilele de contact, prin compoziția lor, asupra mediului înconjurător.
”Deoarece lentilele reprezintă un suport pentru transportul unor poluanți organici, acestea reprezintă o amenințare asupra faunei și florei acvatice. Și, prin degradare, lentilele eliberează microplastice”, subliniază Adelaide Robert.
Astfel, fiecare gram de lentile de contact conține între 5.000 și peste 17.000 de microplastice. O cantitate înspăimântătoare, dacă ținem seama că multe lentile sunt schimbate zilnic. Astfel, lentilele ajung la gunoiul menajer și alte deșeuri, subliniază Adelaide Robert.
Pentru a preveni problemele oculare este bine să ținem seama de câteva sfaturi:
- Dezinfectarea lentilelor se face conform indicațiilor producătorului;
- De fiecare dată, soluția de curățare care rămâne după utilizare trebuie aruncată. Niciodată nu refolosi soluția rămasă în kitul de curățare.
- Nu expune lentilele la apa de la robinet, apă îmbuteliată, apă din mare sau din lacuri. Nu folosi soluții saline pregătite în casă.
- Scoate lentilele dacă înoți pentru a reduce riscul de infecție oculară provocată de bacterii din lacuri, din apa de mare, din piscine etc.
- O dată la 3 luni sau în funcție de recomandările medicului tău oftalmolog, se înlocuiește recipientul în care păstrezi lentilele, inclusiv sticla de soluție destinată depozitării lentilelor.