Leul s-a depreciat puternic față de dolarul american, la cursul oficial al BNR

Publicat: 19 dec. 2024, 14:12, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Leul s-a depreciat puternic față de dolarul american, la cursul oficial al BNR

Moneda națională a pierdut teren masiv, joi, în raport cu dolarul american, la cursul oficial anunțat de Banca Națională a României.

Concret, leul a pierdut aproape patru bani în raport cu dolarul american, astfel că dolarul fost cotat la 4,7790 lei.

De asemenea, leul românesc a pierdut aproape trei bani în raport cu francul elvețian, cotat la 5,3324 lei.

Și față de lira sterlină s-a depreciat leul. O liră sterlină a fost cotată la 6,0430 lei.

Leul a câştigat teren doar în raport cu moneda unică euro, care a fost cotată la 4,9749 lei.

Preţul pentru un gram de aur a scăzut cu 70 de bani, astfel că gramul de aur a ajuns să fie cotat la 402,9466 lei.

Pe piețele externe, euro a scăzut în raport cu dolarul american, până la cel mai mic nivel din noiembrie 2022. Dolarul a crescut după ce Rezerva Federală (Fed) a operat a treia reducere a ratei dobânzii din acest an și a proiectat un ciclu lent de relaxare în 2025.

Euro a scăzut în raport cu dolarul american până aproape de un minim al ultimilor doi ani, la 1,03, nivel atins pentru scurt timp la sfârșitul lunii noiembrie și cel mai scăzut din ultimii doi ani.

Scăderea a fost declanșată de reducerea ratelor de către Rezerva Federală (Fed), miercuri seară.

Perechea EUR/USD a scăzut cu mai mult de 1%, sau 1,4 cenți americani pe euro, înainte de o ușoară revenire în sesiunea pieţelor asiatice de joi, scrie euronews.com.

Fed a redus rata dobânzii cu 25 de puncte de bază, conform așteptărilor.

Cu toate acestea, banca centrală a SUA a semnalat o poziție mult mai austeră în ceea ce privește ciclul de relaxare de anul viitor.

Graficul de puncte al Fed, un grafic care proiectează traiectoria viitoare a ratelor dobânzilor, a indicat o reducere a ratei cu jumătate de punct procentual în 2025, în comparație cu o reducere de un punct procentual a ratei dobânzii, prevăzută anterior, în septembrie.

Schimbarea neașteptată a politicii Fed a provocat neliniște pe piețele globale, dolarul american crescând vertiginos, în paralel cu creșterea randamentelor obligațiunilor guvernamentale americane.

Randamentul obligațiunilor guvernamentale americane pe 10 ani a crescut cu 11 puncte de bază, ajungând la un maxim al ultimelor șase luni și jumătate, de 4,51%.