Leul scade semnificativ faţă de dolar, după ultimele date economice din economia SUA
Leul a scăzut vineri semnificativ faţă de dolarul american, susţinut de raportul pozitiv de joi privind vânzările cu amănuntul în SUA, dar şi în contextul în care miercuri cursul calculat de BNR atinsese un minim al anului 2024.
Joi, pieţele financiare din România au fost închise, de sărbătoarea religioasă Adormirea Maicii Domnului.
Cursul dolarului american a crescut vineri cu 1,54 bani
Leul a pierdut teren în faţa dolarului american, care a fost cotat la 4,5278 lei, în urcare cu 1,54 bani (+0,34%), comparativ cu miercuri, când s-a situat la 4,5124 lei.
Potrivit unui raport publicat joi, vânzările cu amănuntul în SUA au crescut cu 1% în iulie, cea mai mare creştere din ultimul an şi jumătate şi mult peste previziunile economiştilor, care se aşteptau la un avans de numai 0,3%.
Faptul că că inflația s-a temperat, dar cheltuielile de retail au fost robuste a ajutat piața să treacă de la preocupările legate de recesiune, provocate de un raport slab privind locurile de muncă din SUA la începutul lunii august, la încrederea că economia poate continua să crească.
Datele privind o inflație mai blândă au consolidat, de asemenea, așteptările privind o reducere a ratei Fed în septembrie.
Moneda naţională s-a apreciat uşor vineri în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9754 lei, în scădere cu 0,07 bani faţă de cotaţia precedentă, de 4,9761 lei.
Pe pieţele internaţionale, euro s-a străduit să depășească nivelul de 1,10 USD în fața unui dolar mai puternic.
Moneda naţională s-a apreciat şi în raport cu francul elveţian, calculat de BNR la 5,2123 lei, în scădere cu 0,2 bani faţă de 5,2344 lei, cotaţia anterioară.
Gramul de aur s-a ieftinit vineri până la 358,6134 lei, de la 358,8318 lei în şedinţa precedentă.