Leul, stabil faţă de euro, în ciuda deficitului comercial şi a diferenţialului de inflaţie în raport cu zona euro
Cursul de schimb euro / leu a rămas stabil în 2024, în ciuda unor variabile precum deficitul comercial sau diferențialul de inflație (în raport cu zona Euro), care ar fi sugerat o depreciere a leului în raport cu euro, a declarat, pentru Puterea.ro, Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România.
„Cursul de schimb stabil contribuie la ancorarea inflației și este un reper urmărit cu atenție atât de participanții la economie cât și de banca centrală. Diferențialul de dobândă față de zona Euro și unele intrări de fonduri europene au jucat un rol important în echilibrarea cursului de schimb. EURRON a rămas, astfel, stabil, în ciuda unor variabile precum deficitul comercial sau diferențialul de inflație (în raport cu zona Euro), care ar fi sugerat o depreciere a leului în raport cu Euro”, a precizat Claudiu Cazacu.
Apropierea de pragul rotund și psihologic de 5 lei/euro creează o obișnuință care ar putea opera în defavoarea unei așezări în imediata sa apropiere, după o eventuală depășire, a atras atenţia analistul financiar.
Stabilitatea leului faţă de euro, pusă sub presiune în 2025
Stabilitatea curentă a leului față de euro ar putea fi pusă sub presiune relativ mai ridicată într-un an 2025 în care peisajul european și local ar fi influențat de confruntarea cu costul datoriei încă ridicat față de perioada ”de aur” a dobânzilor scăzute și de deficitele de finanțare publică adânci, în timp ce sectorul industrial în unele state europene se află în dificultate, a explicat Claudiu Cazacu.
Dolarul american a reintrat recent pe o tendință de apreciere
Dolarul american a reintrat recent pe o tendință de apreciere, susținut de raportările care poartă așteptările în direcția unei economii mai puternice decât așteptările, explică Claudiu Cazacu.
Atunci când Rezerva Federală a redus rata dobânzii cu 0,5 puncte, investitorii au perceput o îngrijorare referitoare la economie, totuși datele ulterioare descriu o piață a muncii relativ robustă, mai solidă decât preocupările, și un potențial de creștere a economiei cu 3,3% anualizat, potrivit indicatorului Atlanta Fed GDPNow.
Nivelul este cu mult peste estimările economiștilor de puțin peste 2% în trimestrul al treilea.
Dobânzi mai mari la titlurile de stat americane au contribuit la aprecierea dolarului față de euro, și implicit față de leul românesc, a precizat analistul financiar.
Alegerile din SUA joacă de asemenea un rol important, și dincolo de reacția inițială, în funcție de rezultat, trendul ar putea fi continuat sau corectat temporar.
Anticipările actuale ar putea fi revizuite, însă, la confruntarea dintre promisiunile din timpul campaniei electorale și transpunerea lor în realitate.
Potrivit estimărilor curente, în ipotezele construite pe datele actuale, o victorie a candidatului republican, alături de perspectivele nu foarte optimiste ale economiei europene ar putea susține o apreciere suplimentară a dolarului în raport cu euro înspre finele anului.
Moneda naţională s-a depreciat luni foarte uşor în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9735 lei.
De asemenea, leul a pierdut teren în faţa dolarului american, care a fost cotat la 4,5981 lei.