Probleme mari pentru combinatul siderurgic de la Galați: se înmulțesc cererile pentru faliment
Combinatul siderurgic Liberty de la Galați are o situație din ce în ce mai dureroasă: datorii de peste 2 miliarde de lei, pierderi de 820 milioane de lei
DGS, Tiab, Pro Ab Initio, Carre Noir Grup, Atlas Machinery, Premium Lubricants sunt câteva dintre ultimele companii care au înregistrat în instanță cereri de intrare în faliment a celebrului combinat siderurgic Liberty de la Galați. Ultima înregistrare aparține societății DGS, în 19 februarie, la Tribunalul Galați. Deocamdată, dosarul 568/121/2024 nu are stabilit un termen pentru judecată.
Situația financiară a combinatului este foarte complicată. În 2022, s-a raportat o datorie de 2,1 miliarde de lei, și o pierdere de 821 milioane de lei.
Într-un document de la Ministerul Finanțelor se arată că ”în ceea ce privește valoarea taxelor și impozitelor plătite de către contribuabilul LIBERTY GALATI S.A., CUI 1639739, precum și datoriile pe care le înregistrează în prezent acest contribuabil, precizăm că taxele și impozitele plătite bugetului general consolidat de către acest contribuabil, în anul 2022, sunt de ordinul sutelor de milioane de lei.
De asemenea, menționăm că societatea figurează cu sume neachitate, reprezentând impozit pe profit, individualizate prin Raportul de inspecție fiscală nr.F-MC_174 și Decizia de impunere nr.F-MC_268, comunicate contribuabilului în data de 13.11.2023. În aceeași dată, LIBERTY GALATI S.A. a notificat organul fiscal cu privire la depunerea unei scrisori de garanție în termen de 45 de zile de la data comunicării deciziei de impunere.
În această situație, potrivit prevederilor art.233, alin. (VI), lit.a) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, executarea silită este suspendată”, se arată în documentul de la Finanțe.
Deputatul Lucian Scripnic susține că în rezent, peste 900 de firme românești au de încasat de la combinatul siderurgic Liberty minimum 100 milioane de euro (unele surse vorbesc de posibil 150 – 200 milioane de euro), iar peste 30 de furnizori au cerut în instanță insolvența Combinatului, aspect care va face obiectul unui mega dosar în instanță, ca urmare a comasării unor zeci de cazuri.
În acest context, Arcelor Mittal reclamă un sold restant de 140 milioane de euro la plată din cele 740 de milioane de euro pe care ar fi trebuit să le încaseze din partea Liberty Steel și a obținut înghețarea activelor Liberty la o instanță din Singapore. Însă, ceea ce atrage atenția și ne preocupă este faptul că în Monitorul Oficial a apărut un anunț de convocare a adunării generale a acționarilor pentru luna decembrie, pe ordinea de zi fiind „aprobarea contractării prin Exim Banca Românească, în numele şi în contul statului, a unui credit cu dobândă subvenţionată în scopul realizării de investiţii şi/sau capital de lucru, în termenii şi condiţiile prevăzute în schema de ajutor de stat conform Normei SN3.15 Garanţii Eximbank în cadrul schemei de ajutor de stat Ucraina (NIGAR-15l/0), în valoare de 150 de milioane de euro”.
”Practic, se cer bani de la bugetul statului, prin Exim Banca Românească, pentru că Liberty se consideră agresată de războiul din Ucraina! Solicitarea Liberty este revoltătoare, iar dacă statul român ar trebui să ajute firmele afectate de războiul din Ucraina atunci acestea ar trebui să fie cele românești”, a spus Scripnic.
Liberty House Group este o companie metalurgică fondată în Regatul Unit în 1992 de Sanjeev Gupta. Are sediul la Londra şi filiale în Dubai, Singapore şi Hong Kong. Sanjeev Gupta a fost indicat, în primăvară, de Forbes drept posibil cel mai ambiţios industriaş din lume, după ce a cheltuit aproximativ 770 de milioane de dolari pentru achiziţii din Marea Britanie între 2013 şi 2017.