Libra Interet Bank, finanțare de 7,5 milioane euro pentru un parc fotovoltaic
Libra Internet Bank a acordat Da Vinci New Project, societate deținută în proporție de 100% de către Alive Capital, la rândul ei parte a grupului Premier Energy PLC, o finanțare de 7,5 milioane euro pentru construirea unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de 23,1 MWh și o capacitate de stocare de 4,6 MWh.
Proiectul, cu termen estimat de finalizare în prima parte a anului viitor, va fi dezvoltat în localitatea Nanov, județul Teleorman, pe o suprafață de aproximativ 25 de hectare.
Libra Internet Bank s-a specializat în ultimii ani în finanțarea unor proiecte de amploare în domeniul energiei verzi, printr-o abordare atractivă pentru investitori: oferirea de consultanță tehnică și juridică, asigurarea analizei de fezabilitate și fără a impune existența unui Power Purchase Agreement, ceea ce permite companiilor să-și stabilească unilateral strategia comercială. În plus, Libra Internet Bank acordă finanțări de la zero pentru proiectele fotovoltaice și eoliene, precum și refinanțări în condiții avantajoase pentru proiecte deja existente.
„Avem o relație excelentă cu partenerii noștri de la Alive Capital, astfel că am parcurs împreună foarte rapid drumul de la idee la finanțare, pentru noul lor parc fotovoltaic. Această nouă colaborare este pentru noi o recunoaștere a capacității Libra Internet Bank de a contribui la dezvoltarea proiectelor importante de energie verde din România, nu doar cu finanțarea necesară, ci și cu asigurarea componentelor de consultanță și monitorizare. În plus, este încă o dovadă că suntem partenerul ideal pe termen lung, pentru că știm că un proiect de succes îl atrage pe următorul”, a declarat Andrei Gavrilița, Director Corporate Libra Internet Bank.
„Proiectul Da Vinci este esential pentru noi, deoarece este unul de o anvergură considerabilă, cu efecte pozitive și îndelungate pentru o dezvoltare sustenabila. De aceea, identificarea unui partener precum Libra Internet Bank a facilitat procesul pe care trebuie să îl urmăm în vederea construirii parcului fotovoltaic”, a declarat Giacomo Billi, Fondator și CEO Alive Capital.
Libra Internet Bank a fost înființată în 1996 în București și face parte din grupul american de investiții New Century Holdings (NCH). Banca s-a specializat în oferirea de produse și servicii dedicate Profesiilor liberale și companiilor din Real Estate și Agribusiness. Libra Internet Bank este, de asemenea, partenerul celor mai importante fintech-uri internaționale prezente în țară și a introdus în premieră un serviciu de inteligență artificială generativă bazat pe voce în aplicația sa de mobile banking. Libra Internet Bank are o rețea de 59 de sucursale în București și alte orașe mari din România.
Alive Capital a fost înfințată în 2013, cu obiectivul inițial de a furniza servicii de management integrat producătorilor de energie regenerabilă din România. Din 2016, compania este licențiată de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ca furnizor de energie. În 2019, a obținut licența de furnizare a gazelor naturale, iar în 2020 a fost înființat dispeceratul energetic local învestit de Transelectrica. La începutul anului 2021, Alive Capital devine producător de E-RES prin achiziționarea centralei fotovoltaice Frumușeni. La patru ani de la înființare, compania a devenit un punct de referință pe piața românească în ceea ce privește standardele și eficiența în managementul integrat oferit producătorilor de E-RES, portofoliul actual de 865 MW incluzând o gamă largă de tehnologii: eolian, solar, hidro, biomasă, biogaz. În februarie 2022, Emma Capital prin Premier Energy PLC intră în acționariatul companiei, iar Alive Capital devine parte a grupului menționat, recent listat la Bursa de Valori București. În 2023, energia furnizată de către acesta consumatorilor finali înregistrează o cotă de peste 90% energie verde, astfel confirmând implicarea companiei în susținerea tranziției energetice.